Dreamstime
StoryEditor

Nezamestnaných je v Česku najmenej za 19 rokov, platy budú rásť aj naďalej

12.07.2017, 12:38
Autor:
ČTKČTK
Podľa analytikov sa nízka nezamestnanosť v Česku stáva nevýhodou.

Rekordne nízky počet nezamestnaných sa stáva pre českú ekonomiku nevýhodou, podniky nemôžu nájsť zamestnancov, zhodli sa analytici oslovení ČTK. Nedostatok ľudí viditeľne tlačí nahor mzdy a situácia bude podľa nich ďalej eskalovať.

Nezamestnanosť v Česku v júni klesla na štyri percentá z májových 4,1 percenta. Uchádzačov o prácu bolo 297 439, najmenej od júna 1998, oznámil dnes Úrad práce SR.

Za Japonskom

"Výsledok nijako neprekvapil, dáta potvrdili napätú situáciu na trhu práce. Česká ekonomika čelí nedostatku pracovníkov, kvalifikovaných i nekvalifikovaných," uviedol analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Počet voľných pracovných miest činil 183 500 a bol tak doteraz najvyšší. Od polovice roku 2013 trvajúci hospodársky rast vedie k stále vyššej zamestnanosti, podotkol.

Podielom voľných miest k počtu nezamestnaných (takmer 62 percent) sa zrejme Česko radí na druhé miesto na svete, a to hneď za Japonsko, povedal ČTK analytik Unicredit Bank Pavel Sobíšek.

Neochota prepúšťať 

Súčasná úroveň nezamestnanosti sa podľa neho čím ďalej viac stáva ekonomickou nevýhodou než výhodou. Voľná ​​pracovná sila nie je a v dohľadnej dobe nebude. Podniky sa zdráhajú prepúšťať, aj keď pre zamestnancov momentálne nemajú dostatok práce, čo spomaľuje pohyb na trhu práce, dodal.

Priemyselníci sa z dôvodu nedostatku vhodnej pracovnej sily stretávajú s rastúcim objemom nedorobkov, pripomenul analytik spoločnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Najmä v oblastiach priemyselných zón klesla miera nezamestnanosti na doterajšie minimá.

V ČR naďalej nie je jediný okres, v ktorom by miera nezamestnanosti prevyšovala desať percent, čo je bezprecedentná situácia. Tohtoročné minimum by mala podľa neho nezamestnanosť dosiahnuť v novembri. Súvisiaci tlak na rast miezd prinúti Českú národnú banku k sprísneniu menovej politiky, k čomu dôjde najneskôr koncom septembra, odhadol.

Najnižšia nezamestnanosť 

ČR zostáva krajinou s najnižšou nezamestnanosťou v celej EÚ, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Firmám podľa neho chýbajú predovšetkým kvalifikovaní a nekvalifikovaní robotníci, vodiči, kováči, remeselníci, zvárači, kuchári atp.

Nezamestnanosť sa bude na úrovni štyroch percent nachádzať aj v ďalších mesiacoch. Na jeseň by mohla dokonca ešte ďalej poklesnúť a v závere roka sa vráti tesne nad štyri percentá, uzavrel.

Podľa informácií Úradu práce ČR boli v evidencii najčastejšie ľudia s nízkou kvalifikáciou, so základným, neukončeným a stredným odborným vzdelaním, s výučným listom či stredným vzdelaním s maturitou. Priemerný vek nezamestnaných predstavoval v júni 42,8 roka. Medzi evidovanými bolo 106 575 ľudí nad 50 rokov a na celkovej nezamestnanosti sa podieľali z 35,8 percenta.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 03 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 04 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 05 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:22