Igor MatovičTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Matovič má vážny problém. Parlament na neho uvalil exekúciu

20.07.2017, 14:06
Autor:
TASRTASRlmlm
Dôvodom je fakt, že šéf obyčajných stále nezaplatil pokutu 12-tisíc eur, ktorú dostal za obnovenie živnosti.

Šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič má ďalší problém.

Národná rada začala s jeho exekúciou. Samotný Igor Matovič ohlásil na piatok tlačovú konferenciu, kde sa bude k tejto téme vyjadrovať.

Na rad príde zrejme exekútor

Dôvodom je fakt, že šéf obyčajných stále nezaplatil pokutu 12-tisíc eur, ktorú dostal za obnovenie živnosti. Informáciu priniesol Denník N.

Matovičovi kvôli nezaplatenej pokute hrozí aj strata poslaneckého mandátu, o jeho osude majú hlasovať poslanci v pléne.

Kancelária Národnej rady SR musela pristúpiť k exekúcii poslanca NR SR Igora Matoviča. Exekúciu Kancelária NR SR spustila až po využití všetkých možností na vyzvanie poslanca, aby uhradil pokutu, ktorá mu bola udelená Výborom NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií," uvádza v stanovisku kancelária Národnej rady.

Matovič dostal pokutu pred rokom v júni a potvrdil ju aj Ústavný súd.

V tejto chvíli ešte nie je jasné, ako bude exekúcia prebiehať. Podľa denníka N parlament zrejme zapojí exekútora a napokon mu pokutu môžu strhávať z platu.

Nemali možnosť sa s ním dohodnúť

Rozhodnutie výboru bolo podľa Kancelárie NR SR Matovičovi riadne doručené a má vedomosť o pokute, jej výške a aj lehote splatnosti.

"Pokuta nebola uhradená, pričom posledným dňom na úhradu v 30-dňovej lehote na zaplatenie v zmysle príslušného rozhodnutia bol 24. apríl 2017. Od tohto dňa je dlžník v omeškaní, a preto mu bola odosielaná výzva určujúca dodatočnú lehotu na úhradu s upozornením, že v prípade neuhradenia dlhu je Kancelária NR SR povinná pokutu vymáhať cestou exekúcie," vysvetlila kancelária.

Ako tvrdí, Matovičovi sa pokúsila doručiť výzvu na úhradu dvakrát, avšak neúspešne. Obe písomnosti mu boli adresované poštou do jeho vlastných rúk. Zásielky sa však vrátili ako neprebrané.

"K dnešnému dňu sa Kancelária NR SR nemala možnosť s pánom Matovičom dohodnúť, nakoľko si poštu v tejto veci opakovane neprebral a zároveň nie je zaznamenaná jeho snaha alebo vôľa riešiť formu úhrady tejto pohľadávky. O splátkový kalendár nepožiadal," uviedla kancelária.

Ako podotkla, v zmysle zákona o pohľadávkach štátu je povinná využívať všetky právne prostriedky na vymoženie pokuty a dbať, aby nedošlo k zániku alebo premlčaniu práv na jej vymáhanie ani k zníženiu pohľadávky štátu. 

Hrozí mu strata mandátu

Matovičovi hrozí strata poslaneckej stoličky pre opakované porušenie zákona o konflikte záujmov. Poslanec sa ho dopustil tým, že dvakrát nemal pozastavenú živnosť. Podnikanie ústavný zákon zakazuje. Matoviča prvýkrát za nepozastavenú živnosť pokutoval parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií v júni 2016 vo výške šiestich mesačných platov. Napriek sankcii a vedomosti o nej Matovič o tri mesiace neskôr opäť nemal živnosť pozastavenú.

Za to mu už výbor navrhol odobrať mandát. O tom, či Matovič príde o kreslo, rozhodne definitívne plénum. Zbavenie mandátu musia podporiť aspoň tri pätiny poslancov (aspoň 90 hlasov). Potrebné sú hlasy koalície aj opozície, ani jeden tábor totiž sám o sebe nemá potrebný počet hlasov. Návrhom na odobratie mandátu Matovičovi by sa mohlo plénum zaoberať až v septembri.

Ak by k odobratiu mandátu Matovičovi došlo, poslanec sa môže obrátiť na Ústavný súd SR. Môže požiadať o výklad a kým súd nerozhodne, líder OĽaNO-NOVA bude sedieť v parlamente, hoci technicky mu bude mandát odobratý.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:55