StoryEditor

Bankár Morgan mohol sám zničiť celú americkú ekonomiku. Opakovane ju ale zachraňoval

22.07.2017, 00:00
Patril k najvplyvnejším finančníkom, i keď podľa Rockefellera „to nebol vôbec bohatý muž“.

V októbri 1907 prepuká v Spojených štátoch amerických finančná kríza, spôsobená kolapsom špekulatívnych investícií do akcií a nehnuteľností. Na Wall Street nastáva panika, finančné inštitúcie čelia náporu klientov a hromadným výberom vkladov. Banka Knickerbocker prichádza v priebehu troch hodín o osem miliónov dolárov v hotovosti a je nútená zastaviť všetky platby. Z Trust Company of America, druhej najväčšej banky v New Yorku, si klienti v priebehu troch dní vyberajú 48 miliónov a podobná situácia je aj v ďalších finančných ústavoch. Napokon dochádza aj na newyorskú burzu.

„Poznáte ten pokus, ktorý sa robil v škole, keď dáte myš do skleného zvona, z ktorého vypumpujete vzduch. Zúfalá myš sa márne snaží získať potrebný kyslík. Vidíte, ako sa dusí, lapá po dychu, nasleduje pár záchvevov tela, posledné kŕče a je koniec. Presne toto som mal pred očami, keď som videl na burze tie davy bezmocných ľudí. Nikde žiadne úvery, nikde žiadne peniaze a nikto nedokázal predať svoje akcie, pretože tam nebol nik, kto by ich mohol kúpiť,“ opisoval udalosti jeden z najslávnejších obchodníkov na Wall Street Jesse Livermore.

​V situácii, keď sa kríza už vymyká kontrole a burzový trh krachuje, vstupuje do hry najvplyvnejší americký finančník John Pierpont Morgan. Po jeho zásahu sa trh stabilizuje a situácia upokojuje. Čoraz viac ľudí si však kladie tú istú otázku. Ako môže mať jeden človek takú moc, že dokáže zachrániť alebo zničiť americkú ekonomiku?

Mohli ste byť profesorom

Pierpont, ako mu odmalička hovorili, zdedil obchodnícku zručnosť a cit pre finančné operácie po otcovi. V Hartforde v štáte Connecticut, kde na jar 1837 prišiel na svet, i v Bostone, kam sa rodina presťahovala, bol Junius Spencer Morgan úspešným obchodníkom a na rovnakú životnú dráhu pripravoval aj svojho najstaršieho syna. Po absolvovaní verejných škôl ho teda prihlásil na prestížnu Boston's English High School, zameranú na matematiku a obchod.

Chlapca štúdium bavilo, v pätnástich rokoch ho však musel nechtiac prerušiť. Dostal reumatickú horúčku a trpel takými silnými bolesťami, že sa nedokázal ani len postaviť na nohy. Kým sa vyliečil a mohol sa vrátiť do školy, prešiel takmer celý rok. Štúdium však úspešne dokončil a za ďalším vzdelaním zamieril do Európy.

Najprv na inštitút do švajčiarskeho Vevey, kde si osvojil francúzštinu a potom ho čakalo štúdium na univerzite v nemeckom Göttingene. Tam sa jednak naučil ďalšiu reč, nemčinu, a získal aj bakalársky titul z histórie umenia. Rozšíril si teda obzory, no už vtedy vedel, že sa chce venovať financiám. Vari najviac to ľutoval jeho nemecký profesor matematiky, na ktorého urobil veľmi dobrý dojem a bol sklamaný, že mladý muž nechce pôsobiť v akademickej sfére. Keď sa o niekoľko rokov stretli, to už bol Morgan bankovým gigantom, povedal mu: „Vtedy som dúfal, že vás prehovorím, stanete sa mojím asistentom a raz po mne nastúpite ako profesor“....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
27. apríl 2024 00:00