TASR/AP
StoryEditor

Znovuzrodenie legendy. Kalašnikov modernizuje a jeho tržby raketovo rastú

23.07.2017, 00:00
Za úspechom Kalašnikova sú podľa analytikov aj, paradoxne, protiruské sankcie.

Tradičný výrobca ručných zbraní Kalašnikov sa v rámci novej investičnej stratégie mení na modernú spoločnosť, ktorá rozširuje produktovú radu o skôr netradičné výrobky. Medzi nimi multifunkčné lode a drony. Preorientovanie z civilného trhu na vojenský pritom pomohlo zbrojnému koncernu k prudkému rastu tržieb, tento rok zrejme opäť o dvojnásobok.

AK-47 už dávno nie je jedinou zbraňou ruského koncernu Kalašnikov. Ten pred pár dňami oznámil, že spúšťa výrobu bojových robotov, ktorí na identifikáciu cieľov používajú umelú inteligenciu a dokážu sami rozhodovať. Koncern sa venuje výrobe multifunkčných lodí a odhalil svoj prvý špionážny dron. Niekoľko kusov si už objednala aj ruská vláda.

Tradičný výrobca ručných zbraní sa skrátka v rámci novej investičnej stratégie mení na modernú spoločnosť, ktorá rozširuje produktovú radu o netradičné výrobky.

A na jeho príjmoch je to poznať. Vlani vzrástli o viac ako 100 percent na 300 miliónov dolárov (takmer 258 miliónov eur) a tento rok opäť vedenie Kalašnikova očakáva ich zdvojnásobenie. V dôsledku rastúceho objemu exportných zákaziek musel Kalašnikov v apríli tohto roku dokonca rozšíriť počet zamestnancov, takže ich má v súčasnosti okolo sedem tisíc, a zaviesť trojsmennú prevádzku.

Za úspechom Kalašnikova stojí podľa analytikov z Wall Street Journal niekoľko faktorov - paradoxne pomohli protiruské sankcie, rovnako ako unikátna ruská vlastnícka štruktúra spolu s príhodnou podporou Kremľa.

Sankcie tiahnu Kalašnikov do sveta

"Vďaka sankciám sme sa preorientovali z civilného trhu so zbraňami na vojenský trh," povedal generálny riaditeľ koncernu Alexej Krivoručko. To spoločnosti prinieslo viacero lukratívnych zákaziek od afrických, ázijských aj ďalších vlád po celom svete, ktoré sa rozhodli modernizovať vybavenie svojich armád za prijateľnú cenu a zároveň zlepšiť vzťahy s Kremľom.

Za oživením však podľa analytikov stojí tiež čiastočná privatizácia koncernu. Kalašnikov od roku 2014 vlastnia okrem štátnej holdingovej spoločnosti Rostec tiež traja súkromní podnikatelia, medzi ktorými sú spomínaný Alexej Krivoručko či Andrej Bokarev (Rostec má kontrolný podiel 51 percent, súkromní investori zvyšných 49 percent). To umožňuje kombinovať súkromné ​​investície so stabilitou a dotáciami zo strany ruskej vlády.

Nové vedenie s pomocou dvanástich miliárd rubľov zmodernizovalo továreň v Iževsku, pridalo nové technológie, pracovné postupy aj predajnú stratégiu.

Do roku 2025 potom súkromní investori plánujú zvýšiť svoj podiel na 75 percent. Štátnemu podniku Rostec, ktorý v roku 2011 začal silno zadlženú spoločnosť reštrukturalizovať, by tak zostala len štvrtina.

Väzby na Kremeľ sa oplatia

Za dobré vzťahy so štátom vďačia investori hlavne svojim väzbám na Kremeľ. Ako uvádza Wall Street Journal, šéf Rosteku Sergej Chemezov sa pozná s prezidentom Vladimirom Putinom, pretože pracoval pre KGB v nemeckých Drážďanoch. Andrej Bokarev, jeden z partnerov Krivoručka, je údajne zase osobným známym ministra obrany Sergeja Šojgu. Tieto známosti tak pomohli koncernu pri akvizícii spoločnosti ZALA Aero na výrobu dronov aj k štátnym zákazkám.

Úspech Kalašnikova, ktorý prežil aj ťažké časy ruskej ekonomiky, poukazuje na fakt, že protiruské sankcie nie vždy plnia svoj účel. V štátnej televízii sa tým minulý mesiac chválil aj samotný Putin. Podľa neho robia sankcie Rusko silnejším, pretože ho nútia viac premýšľať nad tým, ako znížiť závislosť od vývozu ropy.

Zbrojný priemysel nie je jediným sektorom, na ktorý mali sankcie opačný efekt. Boom zažíva aj ruské poľnohospodárstvo, ktoré zakázalo dovoz niektorých výrobkov. Počas krízy v roku 2015 poľnohospodárstvo vzrástlo o 2,2 percenta a vlani o 4,8 percenta.

Šéf poľnohospodárskeho odboru Alexander Tkačev v marci dokonca navrhol rozšíriť potravinové embargo na ďalších 10 rokov. Ako uviedol Financial Times, Rusko sa vlani stalo najväčším vývozcom obilia na svete a podľa Tkačeva sa v najbližších niekoľkých rokoch stane čistým vývozcom potravín.

Minulý mesiac sa aj vďaka tomu ruská ekonomika dostala z recesie. Podľa odhadov Svetovej banky ruské HDP tento rok vzrastie o 1,3 percenta a podobným tempom pôjde hore aj v ďalších rokoch.

01 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 02 - Modified: 2024-04-15 14:02:03 - Feat.: - Title: Ruského disidenta Orlova previezli do väzenského tábora v Samare. Neinformovali právnika ani manželku 03 - Modified: 2024-04-15 13:15:11 - Feat.: - Title: Valí sa na nás „more“, varoval gubernátor zaplavenej Kurganskej oblasti 04 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Vojenský expert: Zástupcovia západných zbrojoviek si na Ukrajine podávajú ruky, Rusi sa v boji zlepšili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 04:02