StoryEditor

Udaj podvody svojho šéfa, zarobíš milióny

19.02.2011, 23:00
Autor:
Petr KainPetr Kain
Informátori môžu dostať v USA až 30% čiastky, ktorú musí podvodná firma zaplatiť štátu.

Vplyv informátorov je v Amerike stále silnejší. Vďaka ich udaniam museli vlani firmy zaplatiť vláde na finančnom vyrovnaní 2,3 miliardy dolárov. Samotní informátori si na odmenách prišli na 385 miliónov dolárov.

Ešte v roku 1988 pritom štát na finančnom vyrovnaní získal iba dva milióny dolárov a informátori inkasovali 97 tisíc dolárov. Historicky vôbec najväčšiu odmenu získala na jeseň minulého roka bývalá zamestnankyňa farmaceutickej firmy GlaxoSmithKline Cheryl Eckardová. Jej informácie o nedostatkoch v jednej z tovární farmaceutickej spoločnosti viedli k osemročnému vyšetrovaniu, na ktorého konci musela firma zaplatiť vláde USA 750 miliónov dolárov. Eckardová získala z tejto sumy 96 miliónov.

Veľké americké spoločnosti, ako je napríklad Google alebo General Electric, sa preto snažia pozíciu informátorov oslabiť a tlačia na americkú Komisiu pre cenné papiere, aby sa všetky udania o podvodnom konaní riešili najprv interne v spoločnostiach. Argumentujú tým, že v posledných rokoch vyvinuli množstvo interných pravidiel, vďaka ktorým je tieto problémy možné riešiť vnútri firiem. Peniaze, ktoré do nich vložili, by teraz prišli navnivoč.

Právnici informátorov však upozorňujú, že veľa podvodov sa udialo s vedomím ľudí z vedenia spoločností. Keď by informátori upozornili na podvod najprv svojich nadriadených, umožnili by im zlikvidovať dôkazný materiál.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:44