StoryEditor

Analytici: K útoku na euro môže prísť čoskoro

28.10.2009, 13:12
Autor:
TASRTASR
Hodnota eura v posledných dňoch dosiahla 14-mesačné maximum k doláru. Táto skutočnosť i ďalšie indície naznačujú, že v najbližšom čase by mohlo dôjsť k masívnemu útoku na euro pod taktovkou manažérov hedžových fondov alebo bohatých investorov.

Vyplýva to z ankety medzi ekonómami, ktorých oslovila TASR.

Prípadný útok na euro sa podľa analytika Inštitútu pre ekonomické a spoločenské analýzy Juraja Karpiša vylúčiť nikdy nedá. "Európska centrálna banka (ECB) je však naozaj veľkou protistranou s takmer neobmedzenými zdrojmi, čo významne znižuje pravdepodobnosť útoku," povedal pre TASR.

Korekcie eura netreba preceňovať

Od začiatku marca posilnilo euro voči doláru o viac než 17 %. Oproti úrovniam zo začiatku roku 2003 je euro o vyše 40 % silnejšie. "V dlhodobom horizonte môže byť devízový trh svedkom aj výraznejších pohybov. Treba však zdôrazniť, že nikdy nejde o pohyby prirýchle ani priamočiare," konštatoval analytik Volksbank Vladimír Vaňo.

Ku korekcii môže podľa neho dôjsť, no veľké výkyvy v krátkom časovom horizonte tiež považuje na menových trhoch za výnimočné, a preto málo pravdepodobné. "Posledný rapídny výkyv sme zažili v druhej polovici roka 2008, keď euro stratilo oproti doláru 22 % za necelé štyri mesiace," pripomenul.

Aj v relatívne krátkych obdobiach sú však svetové devízové trhy svedkami výkyvov, za ktorými netreba hľadať viac než snahu trhových síl o nájdenie rovnováhy medzi dopytom a ponukou. "Korekcie spoločnej európskej meny na slabšie úrovne neradno preceňovať okrem iného aj preto, že nedávne posilnenie eura voči doláru na najsilnejšie úrovne od augusta 2008 bolo najmä odrazom slabšieho dolára než mimoriadnej dôvery vo vyhliadky spoločnej meny," spresnil Vaňo.

Útoky zo strany manažérov a investorov

Potenciálnym domácim rizikom, ktoré by mohlo naštrbiť dôveru v projekt spoločnej európskej meny, by podľa neho mohlo byť napríklad dlhodobé nerešpektovanie podmienok Paktu stability a rastu EÚ jednotlivými členskými krajinami.

Útoky zo strany manažérov hedžových fondov alebo bohatých investorov na európsku menu by podľa Vaňa mohli naznačovať opakované prudké straty eura voči doláru, ktoré nastali 26. októbra v rozsahu približne jedného percenta.

Treba za nimi skôr hľadať inkasovanie ziskov veľkých derivátových investorov, ktorí v ostatných mesiacoch budovali pozície očakávajúce silnejšie euro. "Netreba však zabúdať na to, že je to práve masívnejšie inkasovanie ziskov z dlhodobých pozícií, ktoré zvyčajne stojí na prahu obratu strednodobého trendu na devízovom trhu," dodal na záver analytik Volksbank. 

01 - Modified: 2004-12-31 07:03:00 - Feat.: 0 - Title: Lídra bieloruskej opozície odsúdili na päť rokov v tábore s prísnym režimom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:42