StoryEditor

USA mieria k bankrotu, tvrdí člen Fedu

22.03.2011, 23:01
Autor:
ČTKČTK
Súčasná politika verejných financií vedie Ameriku do platobnej neschopnosti.

Povedal to dnes člen vedenia americkej centrálnej banky (Fed) Richard Fisher. Prezident Federálnej rezervnej banky v Dallase vo svojom vystúpení na univerzite vo Frankfurte nad Mohanom tiež vyzval Fed k ukončeniu terajšej extrémne uvoľnenej menovej politiky zameranej na stimuláciu ekonomiky. "Ak budeme pokračovať cestou, na ktorú nás terajšia politika verejných financií dostala, dôjdeme k platobnej neschopnosti. Otázkou je len kedy," povedal Fischer.

Za rozhodujúci "bod zlomu" označil terajšie politické vyjednávania. Povedal, že znižovanie deficitov bude bolestné, vyjadril však presvedčenie, že USA nakoniec žiaduce kroky uskutočnia.

Vláda prezidenta Baracka Obamu od svojho nástupu začiatkom roku 2009 ešte nezažila mesiac, kedy by vo svojom hospodárení videla kladné čísla, a ani rok, kedy by celoročný deficit dostal pod predtým nevídanú hranicu bilióna dolárov. Deficit za minulý fiškálny rok do septembra 2010 dosiahol približne 1,3 bilióna USD a bol druhý najvyšší po predminulom rekorde cez 1,4 bilióna USD, ktorý predstavoval desať percent hrubého domáceho produktu. Pre tohtoročný fiškálny rok Obama navrhol deficit na novom rekordnom objeme 1,65 bilióna dolárov.

Obe hlavné politické strany v Kongrese sa teraz nie sú schopné dohodnúť na podobe rozpočtu na zostávajúcich sedem mesiacov rozpočtového roka. Fisher, ktorý je vo Fede považovaný za popredného protiinflačného  "jastraba", vyjadril obavy z narastania globálnej inflácie a povedal, že už je načase, aby centrálna banka USA prestala pumpovať do ekonomiky stále nové peniaze. "Fed urobil dosť, ak nie príliš veľa, a viac by sme robiť nemali," povedal.

Fed vlani na jeseň naplánoval kúpiť na trhu do júna vládne dlhopisy za celkovo 600 miliárd dolárov. Podľa Fishera už po júni žiadna ďalšia podobná stimulácia nie je potrebná, pretože ekonomika už rastie z vlastných zdrojov.

V súvislosti s extrémne uvoľnenou menovou politikou USA už Fisher sleduje známky nárastu špekulatívnych aktivít na trhoch komodít, ktoré v roku 2008 vyhnali ceny ropy a potravín na rekordné maximá. "Pozorujeme špekulatívnu aktivitu, ktorá môže zosilniť (cenový rast) pri kľúčových komoditách, ako je ropa," povedal.

01 - Modified: 2005-03-18 08:28:00 - Feat.: 0 - Title: Majitelia pozemkov v Tepličke n/Váhom dnes začali predávať pôdu za 350 Sk/m2 02 - Modified: 2005-03-18 09:10:00 - Feat.: 0 - Title: NRSR dnes súhlasila s vrátením nehnuteľného majetku cirkvám aj Matici slovenskej 03 - Modified: 2005-03-18 09:19:00 - Feat.: 0 - Title: Tenis: Caňas, Šarapovová a Davenportová postúpili do semifinále v Indian Wells
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:46