StoryEditor

Slovensko má zelenú. Môže zaviesť ďalšiu daň (video)

22.01.2013, 13:02
Autor:
TASRTASRdujduj
Aktualizované | Jedenásť krajín Európskej únie môže zaviesť daň na finančné transakcie.

Nemecko, Rakúsko aj Slovensko a ďalších osem krajín môžu zaviesť novú daň na finančné transakcie. Dnes to schválili ministri financií Európskej únie (EÚ), informovala agentúra DPA.   

Slovensko sa snaží, aby sa v rámci klubu európskych krajín, ktoré plánujú zaviesť daň z finančných transakcií (FTT) zaviedol taký typ tejto dane, ktorý nezhorší konkurencieschopnosť finančného sektora. Po dnešnom rokovaní ministrov financií EÚ (Ecofin) v Bruseli to vyhlásil minister financií SR Peter Kažimír.
     
"My sme členom klubu rozšírenej spolupráce a s porozumením sme počúvali výhrady tých krajín, ktoré sa nehlásia do projektu zavádzania dane z finančných transakcií," opísal Kažimír dianie na Ecofine, kde sa Británia, Česká republika, Malta a Luxembursko zdržali hlasovania. 

Jedenásť krajín, medzi ktoré patria okrem spomínaných troch Francúzsko, Belgicko, Estónsko, Grécko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko a Slovinsko, chce v rámci "bližšej spolupráce" spoločne zaviesť daň na finančné transakcie. Takáto možnosť spoločného postupu nejakej skupiny členských štátov je výslovne zakotvená v zmluvách o EÚ.     

Podľa nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho by sa "finančný sektor mal primerane podieľať na znášaní nákladov finančnej krízy. Teraz sme sa výrazne priblížili k tomuto cieľu."  

Česká republika sa zdržala hlasovania o posilnenej spolupráci v súvislosti so zavádzaním daní z finančných prevodov.

"Česká republika deklarovala už v minulosti, že nie je v jej záujme túto daň zaviesť a nemá záujem sa na tejto posilnenej spolupráci zúčastňovať," uviedol Kalousek. Zároveň však dodal, že Praha nechce brániť tým krajinám, ktoré túto daň zaviesť chcú a podieľať sa na posilnenej spolupráci.
    
Podľa Kalouska je daň z finančných transakcií vážnym zásahom do konkurencieschopnosti bankových ústavov a ak na jednej strane vznikne snaha presúvať transakcie do krajín, kde táto daň neplatí, na strane druhej bude logická snaha iných krajín týmto presunom zabrániť.  

Zatiaľ nie je jasné, akú podobu bude mať daň zavedená "v malom kruhu". Návrh bude musieť predložiť Európska komisia. Dohoda všetkých 27 členských štátov únie sa ukázala ako nemožná. Blokovali ju predovšetkým Británia a Švédsko.
      Informovala o tom agentúra DPA.

01 - Modified: 2005-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ochutnávka vín 02 - Modified: 2005-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kam za jedlom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:01