StoryEditor

Rok 2013 môže v mnohom prekvapiť

31.12.2012, 23:05
Autor:
zajzaj
Grécko splatí dlh a Európa získa energiu zo Sahary. Pozrite si prognózy Deutsche Bank.

Prognózy vývoja v roku 2013 vydali všetky významné finančné inštitúcie, stratégovia Deutsche Bank sa však na rozdiel od mnohých iných rozhodli v predpovediach zájsť i za obvykle stanovované hranice a pre budúci rok stanovili aj trendy, ktorých splnenie nie je, povedzme si, veľmi pravdepodobné. Nič však nie je nemožné.

Grécko objaví veľké ložiská zemného plynu, ktoré mu umožní splatiť celý dlh
Grécko disponuje rozsiahlymi podmorskými územiami v Stredozemnom mori a viacero štátov v regióne práve pod morom našlo výnosné náleziská. Plyn sa vyskytuje najmä v oblasti zvanej „Levantínsky plynový pás“ medzi Cyprom a Izraelom. Niekoľko geologických prieskumov však naznačuje, že podobné bohatstvo sa môže nachádzať aj južne od Kréty. Odborníci tamojšie zásoby odhadujú na vyše 600 miliárd dolárov.

Európa získa energiu zo Sahary
Teoreticky by oblasť púštnej Sahary rozlohou veľká asi ako Wales husto osadená solárnymi panelmi mohla pokryť energetickú spotrebu celého starého kontinentu. Táto zatiaľ utopická teória sa však môže stať realitou – na stole už sú iniciatívy ako Desertec, čo je ešte v roku 2009 vzniknuté konzorcium s cieľom zabezpečiť pre Európu zelenú energiu práve v severnej Afrike. Celý projekt je síce zatiaľ stále v plienkach a problémy spôsobuje najmä financovanie tejto megainvestície, podľa prognostikov banky však v tejto oblasti môžeme v roku 2013 vidieť razantný posun.

Britská vláda sa rozpadne
Britskí konzervatívci i liberálni demokrati sa budú pred voľbami snažiť od seba viac odlíšiť a vymedziť sa voči sebe v očiach elektorátu. Hranice sporov budú prebiehať najmä v oblasti energetiky, ekonomických reforiem a zmeny hornej komory parlamentu a vyostria sa už v tomto roku. To podľa analytikov banky môže viesť až k predčasnému pádu vlády.

Dlhopisová bublina rýchlo rozvíjajúcich sa krajín praskne
Za posledné roky sme boli svedkami bezprecedentného útoku investorov na dlhopisové trhy rýchlo sa rozvíjajúcich ekonomík. Tie totiž ponúkali väčšie výnosy ako dlhopisy rozvinutých krajín. S tým však môže byť koniec. Južná Afrika, Turecko, Rusko, Brazília alebo Peru totiž zasiahla negatívna vlna zdražovania potravín a zlacňovania ropy zvlášť silne, a preto sa môže stať, že v budúcom roku budú ich dlhopisy generovať záporné reálne úroky.

Juhočínske more sa stane svetovým geopolitickým ohniskom konfliktu
Čoraz zvyšujúca sa asertivita Číny, pozornosť Spojených štátov, oceánske dno potenciálne plné nerastného bohatstva obklopené štátmi hladnými po surovinách, hraničné spory a zmenšujúce sa rybárske oblasti povedú k rastu napätia v celom regióne. Hoci priamy vojenský konflikt je zatiaľ vylúčený, v roku 2013 budeme podľa prognostikov banky svedkami celej série drobných námorných potýčok a provokácií.

Centrálne banky po celom svete znížia úrokové sadzby na zápornú úroveň
Začalo to už v roku 2012 v Dánsku a Švajčiarsku, nasledovalo Japonsko. Veľké centrálne banky sa v snahe zabrániť nadmernému zhodnocovaniu meny v tomto roku uchýlia k negatívnym úrokovým sadzbám. To spolu s pretrvávajúcimi problémami v eurozóne prispeje k tomu, že akciové trhy zažijú veľký nárast investícií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:14