StoryEditor

Dohoda sa blíži. Grécki veritelia môžu stratiť viac

18.01.2012, 11:05
Súčasná hodnota dohody pre veriteľa bude zrejme znamenať 32 centov z jedného eura.

Grécko je s privátnymi veriteľmi blízko dohody, v rámci ktorej získajú hotovosť a nové cenné papiere s trhovou hodnotou 32 centov z jedného nominálneho eura gréckeho dlhu. Uviedol to manažér hedgeového fondu Marathon Bruce Richards.

Fond patrí do širšieho výboru 32 veriteľov Grécka, ktorý sa k rokovaniam so zástupcami krajiny, EÚ a MMF sformoval v novembri. Nepatrí medzi najužších zástupcov, ktorí vedú priame rokovania. Šéf fondu Marathon, ktorý spravuje zhruba 10 miliárd dolárov aktív uviedol, že je presvedčený, že dohoda medzi veriteľmi a Gréckom je veľmi blízko. Richard uviedol, že očakáva uzavretie dohody s privátnymi veriteľmi Grécka pred 20. marcom, kedy má krajina urobiť splátku dlhov v rozsahu 14,5 miliardy eur. Richards uviedol, že tak zrejme už na túto splátku nedôjde v pôvodnej podobe a dohodnutom rozsahu.

Hovorca gréckej vlády Pantelis Kapsis odmietol jeho slová komentovať. Grécky premiér Lucas Papadimos, rovnako ako minister financií Evangelos Venizelos, sa s reprezentantom privátnych veriteľov nad dohodou zídu znovu dnes. "Kým dohody o zmene dlhu nebudú dosiahnuté, krajina čelí akútnom ekonomických rizikám," uviedol premiér. Franz Vogel za IIF zdôvodnil neúspech rokovaní o zmene privátneho dlhu nezhodou na kupóne a úroku pri dlhopisoch, ktoré majú byť v rámci dohody novo vydané.

Podľa zdroja z rokovania európske vlády tlačili na to, aby nový grécky dlh v rámci dohody niesol kupón 4 percentá, zatiaľ čo privátni veritelia boli ochotní akceptovať tieto úroky na veľmi obmedzenú dobu s požiadavkou vyššej výplaty v čase, keď sa grécka ekonomika začne zlepšovať. "Môžem len potvrdiť, že rokovania pokračujú a budem môcť oznámiť, až dosiahnuť úspešného konca," uviedol Vogel za asociáciu finančných inštitúcií, na čele ktorej stojí šéf Deutsche Bank Josef Ackermann.

Richards z Marathon uviedol, že nové dlhopisy pravdepodobne ponesú ročný úrok v rozmedzí 4 až 5 percent a splatnosť medzi 20 a 30 rokmi. Očakáva, že sa budú obchodovať zhruba na polovici svojej face value. "Zrátané všetko dohromady, čistá súčasná hodnota dohody pre veriteľa bude znamenať 32 centov z jedného eura," uviedol Richards. Manažér hedge fondu ďalej uviedol, že stále nie je jasné, či sa dohoda bude vzťahovať iba na dlh splatný do roku 2020, alebo na celý pochádzajúci grécky dlh. Richards odhadol, že "dobrovoľná dohoda" získa podporu pre smenu 70 až 80 percent privátne držaných dlhopisov Grécka.

Dohoda má, podľa oficiálne predddohody z októbra, z privátne držaného dlhu cca 205 mld. eur ukrojiť rádovo 100 mld. eur a pomôcť znížiť dlh Grécka do 120% HDP. Podľa ekonómov je však krok pre budúcu udržateľnosť gréckych záväzkov nedostatočný. "O budúcnosti Grécka rozhodnú najbližšie týždne. Všetky rokovania musia byť hotové do polovice marca, aby bolo možné vyvrátiť neriadený bankrot Grécka," uviedla v správe londýnska divízie Bank of America. Samotný Papadimos označil už predtým prvé tri mesiace roku 2012 za kľúčové pre budúcnosť Grécka.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, AP)

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:34