StoryEditor

Do eurovalu možno pustia súkromných investorov

12.02.2013, 16:00
Autor:
zajzaj
Priame napojenie ESM na banky vyžaduje viac zdrojov. V eurovale totiž nie je dosť peňazí.

Už o rok by malo byť možné, aby do chorých bánk natekali peniaze priamo z eurovalu. Už teraz je však jasné, že prostriedky v ESM ani zďaleka nebudú stačiť pre všetkých. Ministri financií eurozóny preto dostali včera na zasadnutí nápad – pomôcť má sukromný sektor. Informovala o tom agentúra Reuters.

Práve súkromní investori by mohli navýšiť kapitál Európskeho stabilizačného mechanizmu. S touto alternatívou prišiel po zasadnutí ministrov nový šéf Euroskupiny, Holanďan Jeroem Dijsselbloem.

„Dobrovoľná účasť súkromných investorov podľa vzoru (doteraz nepoužitého) navýšenia kapitálu v predchodcovi fondu EFSF by mohlo prispieť k tomu, že na rekapitalizáciu problémových bánk by bolo viac prostriedkov,“ povedal novinárom.

Priame napojenie bánk na euroval by mohlo byť hotové už do roka, po tom, ako začne oficiálne fungovať spoločný Európsky bankový dohľad, ktorý bude vykonávať ECB.

Rozhodnutie o vstupe súkromného kapitálu do ESM však ministri nechali zatiaľ otvorené, na dotiahnutie detailov si nechali čas do júna. Dovtedy sa má definitívne doriešiť aj priame napojenie bánk na systém pomoci.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:57