StoryEditor

Nemci by mali opustiť euro, tvrdí expert

04.07.2011, 13:30
Autor:
TASRTASR
Nemecký finančný expert Markus Kerber sa vyslovil za odchod Nemecka z Európskej menovej únie.

Malo by tak urobiť v dôsledku finančnej krízy v Európe a gréckych dlhových problémov.

Profesor Kerber napísal pre dnešné onlinové vydanie denníka Handelsblatt, že Grécko malo byť v dôsledku faktov, ktoré sa objavili vlani o jeho podvodníckom bankrote, vylúčené z eurozóny. Tým by sa zabránilo šíreniu prípadov gréckej patológie. Takýto krok by však teraz prišiel už veľmi neskoro, lebo situácia EMÚ sa už zhoršila do takej miery, že sa nedá napraviť vystúpením z nej jediného člena.

Nemecké obete

Odpoveďou na terajšiu nátlakovú politiku Grécka by malo byť vystúpenie z EMÚ krajín so štrukturálnym prebytkom obchodnej bilancie. Konkrétne mal autor na mysli jej opustenie Nemeckom, Holandskom, Rakúskom, Fínskom a Luxemburskom.

Kerber je profesorom v oblasti verejného finančníctva a hospodárskej politiky na TU v Berlíne. Spolu s desiatkami podobne zmýšľajúcich ľudí je autorom žaloby na Spolkový ústavný súd v Karlsruhe proti eurovalom. Súdna inštancia sa má vecou zaoberať v utorok (5. 7.).

Euroval hodnotí kriticky aj šéf nemeckého ústavu Ifo Hans- Werner Sinn: "Záchranné valy ohrozujú finančnú stabilitu Nemecka. Sú začiatkom dlhého radu záchranných valov a pomoci, ktoré bude musieť poskytnúť Nemecko krajinám v kríze". Sinn to povedal pre nemecký denník Bild-Zeitung. "Čo nasleduje po Grécku a Portugalsku, aby sa tam zachovala životná úroveň, sa prejaví ako záťaž pre životnú úroveň Nemcov. Medzi prvými obeťami záchranných balíkov budú patriť nemeckí dôchodcovia".

Elita pod paľbou kritiky

Kerber v článku obviňuje aj francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho a prezidenta Európskej centrálnej banky Jeana-Clauda Tricheta z nezodpovedného poskytnutia záruk. Tvrdí, že sa v nich prejavil aj škodlivý vplyv Francúzska na inštitucionálnu prax EMÚ. Nikto neignoroval tak systematicky Pakt stability a rastu a politicky ho nepodceňoval ako práve Francúzsko.

Nezabudnuteľným je vystúpenie Sarkozyho na Ecofine, rade ministrov hospodárstva a financií EÚ, v roku 2008, v ktorom napriek silnej konjunktúre na začiatku roka, povedal, že musí trvať na odložení stabilizačných cieľov spoločenstva na obdobie po roku 2010. Francúzska výnimka (exception francaise) je tak málo zhodná s regulárnou fiškálnou politikou, ako parazitná morálka gréckej politickej elity.

"Neschopnosť všetkých doterajších prijatých veľkorysých opatrení EÚ voči Grécku urýchľuje poznanie, že riešenie problémov nie je v rámci daného systému, ale len v koncentrovanom vystúpení z eurozóny. A v tejto súvislosti možno byť aténskym demonštrantom vďačným za ich protesty proti 'diktatúre EÚ' a gréckej opozícii, ktorá odmieta zavedenie fungujúcej správy daní," napísal profesor Kerber.

Informovali o tom nemecký denník Handelsblatt a agentúra APA.

01 - Modified: 2005-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Andersenov čarovný svet 02 - Modified: 2005-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Problém - desaťmiestne číslo 03 - Modified: 2005-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kam telefonovať?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:29