StoryEditor

Grécky minister: Recesia skončí už koncom roka

29.01.2013, 14:21
Autor:
zajzaj
Minister financií Stouranas je optimistický a podľa svojich slov si konečne užíva svoju prácu.

Grécky minister financií Jannis Stouranas je si podľa vlastných slov „na sto percent istý“, že tento rok bude posledným, kedy bude ekonomika jeho krajiny v recesii. „Najhoršie máme za sebou a už vidím svetlo na konci tunela,“ povedal britskej BBC.

Pravdepodobnosť, že krajina bude musieť odísť z eurozóny sa tak zmenšila „na minimum“ a podľa slov ministra sa tvrdé škrty a reformy začínajú krajine vyplácať.

„Podarilo sa nám otočiť ekonomický vývoj. Trhy nám opäť začínajú dôverovať, čo nám dodáva veľký optimizmus,“ vyhlásil Stouranas. Podľa jeho slov sa začína meniť aj postoj Európy. Práve ona sa spolu s Medzinárodným menovým fondom na záchrane krajiny podieľala.

Minister však pripustil, že krajinu čaká ešte dlhá cesta. Nezamestnanosť dosiahla nový rekord – 26,8 percenta, čo je najviac v únii. Chudoba a bezdomovectvo explodovali a recesia, najhoršia v modernej histórii akejkoľvek krajiny, sa v Grécku drží už šiesty rok.

Stouranas je však optimistický. „Oživenie čakáme už v poslednom kvartáli tohto roka“.

Krajina sa však musí vysporiadať s obrovským dlhom, ktorý v súčastnosti činí okolo 180 percent HDP. Do roku 2020 ho však musí znížiť na 124 percent, čo je pri súčasnom stave takmer nemožné. Minister však na špekulácie o ďalšom kole odpisu dlhu reagoval vyhýbavo. „Zníženie dlhu sa môže uskutočniť viacerými spôsobmi, vždy však musíme mať na pamäti, aby sme minimalizovali škody spôsobené našim európskym partnerom.“

Stouranas sa vyjadril aj k otázke možného Brexitu, teda odchodu Británie z únie. „Bola by to pre krajinu obrovská škoda,“ vyhlásil. Grécko však podľa jeho slov nebude súhlasiť s požiadavkami Camerona na zmenu fungovania bloku, keďže by sa tým „otvorila Pandorina skrinka a aj ďalší členovia únie by chceli podobné úľavy“.

„Teraz, keď konečne Grécku svitá na lepšie časy, si konečne užívam svoju prácu,“ povedal Stouranas, ktorý je v úrade len pol roka, na záver rozhovoru.

01 - Modified: 2005-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Preddavok na zdravotné poistenie má platiť aj konateľ 02 - Modified: 2005-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Novinky v hľadaní zamestnancov 03 - Modified: 2005-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zmeny v manažmente U.S. Steel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:07