StoryEditor

Úroky v bankách budú opäť nižšie ako inflácia

20.12.2012, 13:10
Autor:
TASRTASR
Úrokové sadzby môžu byť na Slovensku aj na budúci rok nižšie než inflácia.

Napriek predpokladanému poklesu inflácie na budúci rok môžu ostať reálne úrokové sadzby na Slovensku záporné. Pre drobných investorov či sporiteľov to môže znamenať, že prírastok na účte po pripísaní úrokov bude nižší ako rast cien. "Aj keď sa inflácia v budúcom roku výraznejšie spomalí, nie je isté, či až pod úroveň terajších sadzieb," informoval dnes analytik Československej obchodnej banky (ČSOB) Marek Gábriš.     

Aj keby by sa rozdiel medzi rastom cien a sadzbami počas budúceho roka zúžil, Gábriš odhaduje, že reálne úrokové sadzby ostanú záporné. Vklady so splatnosťou do jedného roka mali v októbri priemernú sadzbu na Slovensku nižšiu než 2 %, pričom predpokladaná inflácia na konci tohto roka by mala byť podľa ČSOB na úrovni 2,2 %. Reálne úrokové sadzby tak budú kladné iba ak inflácia klesne rýchlejšie a depozitné sadzby nebudú klesať. "Napriek tomu by rozdiel medzi depozitnými sadzbami pre bežných sporiteľov nemal byť taký veľký ako v uplynulom roku," poznamenal analytik.     

Reálne úrokové sadzby sú pre investorov dôležitým faktorom pri vyhodnocovaní investícií. Ide pritom o investorov v reálnej ekonomike, na finančných trhoch, či drobných sporiteľov. Nízke alebo záporné úrokové sadzby by mali viesť k smerovaniu investícií do rizikovejších aktív. Ak sú však sadzby nízko dlhé obdobie a ekonomika nečelí iným problémom, môže to viesť napríklad k rastu cien nehnuteľností, komodít, prípadne akcií. "Z pohľadu reálnej ekonomiky by záporné reálne úrokové sadzby mali stimulovať rast. Na to je však potrebná zdravá štruktúra a dôvera v budúcnosť," skonštatoval Gábriš.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:07