StoryEditor

Fico: Nikto nebude schvaľovať náš rozpočet

12.12.2012, 14:36
Autor:
TASRTASR
Na dvojdňovom summite v Bruseli sa neočakáva prijatie konkrétnych rozhodnutí.

 Jednotliví európski lídri majú na ňom predovšetkým dostať priestor na vyjadrenie svojho postoja k téme prehlbovania integrácie v Európskej únii (EÚ), najmä v bankovej oblasti, avizoval na dnešnom rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Vláda sa nebude vyhýbať žiadnym diskusiám o prehlbovaní integrácie. Považujeme to za nástroj, ktorý môže pomôcť Európe, eurozóne. Nemám chuť sa vybíjať v teoretických diskusiách o suverenite. To sú teoretické úvahy, ktoré dnes nemajú miesto," zdôraznil Fico. Členovia eurovýboru mu dnes schválili mandát na zastupovanie Slovenska na summite, ktorý začína vo štvrtok (13.12.).

Šéf exekutívy však upozornil, že ak by niekto tlačil SR do rozhodnutí, pri ktorých by sme úplne strácali suverenitu v nejakej oblasti, plánuje byť neústupný. "Nikto ma nepresvedčí, že naše rozpočty by mal schvaľovať niekto iný ako domáci parlament. Ale nevadí mi, ak budeme musieť hlbšie koordinovať a komunikovať s Európskou komisiou, ako rozpočet vyzerá, aké sú v ňom trendy," argumentoval.

Diskusia o spustení spoločného bankového dohľadu, ako prvého kroku k vytvoreniu bankovej únie, bude podľa premiéra ešte živá, keďže na túto tému neexistuje v EÚ spoločný názor. SR podľa Fica nepodporuje systém, v ktorom by Európska centrálna banka (ECB) mala byť zodpovedná len za veľké banky a nadnárodné bankové skupiny. "Zdá sa nám to byť príliš úzke. Z nášho pohľadu, na zabezpečenie efektívneho fungovania bude nevyhnutné vytvoriť taký systém, aby ECB bola zodpovedná za všetky finančné inštitúcie v rámci eurozóny, bez ohľadu na ich veľkosť a silu," zdôraznil.

Slovensko bude podľa Fica tiež veľmi jasne presadzovať rovnováhu domáceho a vonkajšieho bankového dohľadu. "Aby sme nestratili kontrolu a nestalo sa nám, že by sa peniaze zo Slovenska odlievali preč," vysvetlil. V prípade, že bude vytvorená osobitná rada dohľadu v rámci ECB, každý členský štát by mal mať podľa Fica jeden hlas a rozhodnutia by sa mali v tomto orgáne prijímať jednoduchou väčšinou.

Vláde podľa jej predsedu nevadí ani predstava, že by mal vzniknúť špeciálny rozpočet určený len pre členské štáty eurozóny. Mal by byť však obmedzený a zameraný na lepšie absorbovanie asymetrických šokov a podporu reforiem. "Pre nás eurorozpočet môže byť veľmi zaujímavý. Ak by krajina predstavila reformu, ktorá by viedla k finančnej zodpovednosti a konsolidácii, práve z tohto eurorozpočtu by bolo možné získavať peniaze," vyzdvihol. Zároveň však upozornil, že diskusia o tejto téme je ešte len na začiatku. Aby bol takýto eurorozpočet vôbec priechodný, musí vzniknúť mimo doterajšieho rozpočtového rámca EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:37