StoryEditor

Slovensko si požičiava lacnejšie aj vďaka Španielom

23.01.2012, 12:40
Autor:
TASRTASRhašhaš
Štát predal v aukcii dvojročné dlhopisy za 305,2 milióna eur. Výnosy boli nižšie.

Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) v dnešnej aukcii predala 2-ročné štátne dlhopisy za 305,2 milióna eur, z toho za 90 miliónov eur nerezidentom. Informoval o tom Juraj Pekár z odboru riadenia dlhu ARDAL.

Priemerná úroková sadzba dosiahla úroveň 3,0469 % p. a., maximálna bola na 3,1480 % p. a., minimálna na 2,8481 % p. a. a tzv. limitná cena bola na hodnote 93,4100 %. Emisia bola aj napriek zníženiu ratingu od agentúry S&P s nižším výnosom než pri aukcii z konca novembra minulého roka.

Dôvodom sú podľa Jána Beňáka zo spoločnosti TRIM Broker dobré emisie španielskych dlhopisov, ktoré znižujú prémiu aj pre ostatné krajiny ako aj trojročný tender Európskej centrálnej banky, vďaka ktorému majú banky dostatok likvidity.

"Pozitívom je, že podmienky pre slovenské emisie sa začínajú zlepšovať. Nakoľko však situácia nie je stále úplne stabilná, môže sa vývoj rovnako rýchlo zhoršiť," vysvetľuje analytik.

Podľa analytika X-Trade Brokers Kamila Borosa prebehla aukcia úspešne. Dôvody je opäť potrebné hľadať predovšetkým vonku. Ohľadom ďalšieho vývoja pre celú eurozónu ostáva analytik opatrný. "Keď budú štáty šetriť, tak nenaplnia prognózy ekonomického rastu, budú mať nižšie daňové príjmy a vyššie diery v rozpočtoch, a tie budú mať aj keď šetriť nebudú," dodal. "Riziko ich platbyneschopnosti tak bude narastať a očakávame, že predajný tlak sa vráti. Z nášho pohľadu môže situáciu vyriešiť až ECB masovým skupovaním dlhopisov za cenu vyšších inflačných rizík."

Celkový dopyt po dlhopisoch predstavoval 530,2 milióna eur, z toho za 132 miliónov eur od zahraničných investorov. Štáne dlhopisy sa budú vydávať 25. januára 2012 a sú splatné 7. apríla 2014.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:49