StoryEditor

Rozpočtové plány Európy sa rozpadávajú

22.02.2013, 10:00
Autor:
zajzaj
Nesplnenie plánu deficitu po Francúzsku najnovšie ohlásilo i Portugalsko.

S veľkou pompou predstavené plány fiškálnej zodpovednosti problémových krajín eurozóny sa začína rozpadať. Po vyhlásení Francúzska, že tento rok pravdepodobne nesplní plánovaný limit deficitu verejných financií sa v podobnom duchu vyjadril aj portugalský minister financií Vitor Gaspar.

V rozhovore pre denník The Wall Street Journal povedal, že hospodárstvo krajiny sa bude tento rok vyvíjať horšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Portugalská ekonomika sa má prepadnúť až o dve percentá, čo je dvojnásobok pôvodných odhadov. Lisabon tak bude potrebovať viac času, aby splnila cieľ deficitu, ktorý jej naordinovala Trojka pri schválení balíka 78-miliardovej pomoci.

Slabý export i domáci dopyt, ktoré tamojšie hospodárstvo trápili v predošlých rokoch budú podľa ministra zhoršovať prognózy i tento rok, čo jeho vláde znemožní stlačiť deficit pod 4,5 percenta HDP.

„V tejto situácii by bolo rozumné, keby nám Európska komisia umožnila predĺžiť plán stlačenia deficitu je jeden rok,“ vyhlásil minister.

Medzinárodný menový fond, ktorý spolu s Európskou komisiou a Európskou centrálnou bankou dohliada nad dvojročným plánom v súvislosti so záchranou krajiny predpovedá, že dlh Portugalska tento rok dosiahne 122 percent HDP. Vo svetle nových vyhlásení je však pravdepodobné, že svoju predpoveď zreviduje.

Portugalsko pritom nie je jedinou krajinou, ktorá sa vyjadrila, že plán deficitu nie je schopná splniť. Podobné správy prišli ešte v utorok z Francúzska, ktoré deficit pod plánované tri percentá tento rok takisto asi nestlačí. Dôvod je ten istý – slabý výkon hospodárstva. Vyhlásil to premiér Jean-Marc Ayrault.

01 - Modified: 2005-05-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako postupovať pri poistnej udalosti 02 - Modified: 2005-05-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Asistenčné služby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:56