StoryEditor

Menový fond: Maďarsko potrebuje novú stratégiu

28.01.2013, 23:01
Autor:
TASRTASR

Medzinárodný menový fond (MMF) požaduje od Maďarska, aby sa pri konsolidácii verejných financií vzdalo nekonvenčných opatrení, informovala agentúra Reuters.

Maďarsko by malo prijať novú stratégiu na konsolidáciu rozpočtu a podporiť svoju slabú ekonomiku namiesto zavádzania daní, ktoré narušujú ekonomické prostredie a znižujú dôveru podnikateľov, tvrdí MMF vo svojej aktuálnej správe o maďarskej ekonomike. Fond dodal, že Maďarská národná banka (MNB) by mala "veľmi opatrne" zvážiť, či bude pokračovať v cykle znižovania úrokových sadzieb, pretože to môže oslabiť forint a destabilizovať ekonomiku.

"Je potrebná nová stratégia, aby zabezpečila udržateľnú strednodobú fiškálnu korekciu," uvádza sa v správe MMF. Finančné potreby Maďarska sú vysoké, a preto "môže náhla zmena správania investorov podkopať finančnú stabilitu".

Maďarsko vlani rokovalo s MMF a Európskou úniou (EÚ) o preventívnej úverovej linke, ale rokovania sa zastavili, keďže Budapešť nebola ochotná ustúpiť od nekonvenčných konsolidačných opatrení, ako sú napríklad osobité dane pre finančný a energetický sektor.
MMF uviedol, že maďarská vláda ukázala v roku 2012 vysokú odhodlanosť konsolidovať verejné financie. Konsolidácia je však závislá od jednorazových opatrení. Vzhľadom na súčasnú politiku môže rozpočtový schodok tento rok vzrásť na 3,25 % HDP a ekonomika bude zrejme stagnovať.
Maďarské ministerstvo financií zopakovalo, že vláda chce tento rok udržať schodok pod 3 % HDP.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:46