StoryEditor

Španielsko otestovalo trhy. Požičiava si lacnejšie

01.09.2011, 13:55
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Krajine pomohol úsporný kurz vlády rovnako ako nákup dlhopisov eurobankou.

Španielsku klesli úroky, za ktoré si požičiava na trhu. Pomohol mu úsporný kurz vlády rovnako ako nákup dlhopisov Európskou centrálnou bankou (ECB).

Madrid získal z predaja 5-ročných dlhopisov 3,6 miliardy eur. Priemerný výnos klesol na 4,49 % zo 4,87 % na poslednej aukcii podobného dlhopisu, konanej 7. júla.

Dopyt však nebol príliš vysoký, keď prevýšil ponuku len 1,75-násobne. Pre porovnanie na poslednej predchádzajúcej aukcii záujem prevýšil ponuku 2,85-krát. Ministerstvo hospodárstva pôvodne plánovalo predať dlhopisy v hodnote 3 miliardy až 4 miliardy eur.

Aukcia bola prvou skúškou postoja investorov po oznámení, že Madrid si zakotví do ústavy klauzulu, ktorá krajinu do budúcnosti znemožní výrazne sa zadlžovať.

Snahy španielskej vlády o konsolidáciu verejných financií sú konzistentnejšie než v ostatných krajinách bojujúcich s dlhovou krízou, uvádza sa v analýze Landesbank Berlin. Hlavným faktorom terajšej stabilizácie výšky výnosov je však podobne ako v prípade Talianska pomoc ECB, ktorá na sekundárnom trhu nakupuje španielske a talianske bondy.

Informovala o tom agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:22