StoryEditor

Španielska kríza zlomila sny migrantov

10.12.2011, 10:51
Autor:
ČTKČTK
Španielske mesto zvyknuté na tisíce cudzincov je plné nezamestnanosti a stratených ilúzií.

V Španielskom meste Torrejón de Ardoz pri Madride nie je nič ako predtým. Toto mesto plné ubytovní dokázalo pohltiť tisícky prisťahovalcov, ktorí prišli pracovať do Španielska v čase jeho veľmi zdravej ekonomiky. Teraz je mesto podľa serveru belgickej spravodajskej stanice RTBF plné nezamestnanosti a stratených ilúzií.

V meste tvoria imigranti štvrtinu zo 118.000 miestnych obyvateľov. Jedná sa hlavne o Rumunov a ľudí z Latinskej Ameriky a Afriky. Španielsko v posledných 15 rokoch, kedy prežívalo staviteľskú eufóriu, prijalo viac ako päť miliónov cudzincov. Krajina dokonca v roku 2005 zlegalizovala situáciu 600.000 pracovníkov, ktorí nemali potrebné povolenia.

"Zvykli sme si na krásny život, na zábavu, mohli sme si kúpiť vo svojej krajine kúsok pôdy, brali sme sem naše rodiny. To všetko ale skončilo," opisuje situáciu Magali Quezadová, ktorá prišla do Torrejóne pred desiatimi rokmi z Peru.

Ešte pred tromi rokmi boli bary v tomto meste vzdialenom 30 minút vlakom od metropoly plné ľudí a bolo vidieť rady pred finančnými ústavmi, cez ktoré posielali zahraniční klienti peniaze domov svojim rodinám. Z Torrejóne ako z ďalších predmestí španielskych miest sa stalo miesto miešania národností a kultúr. Imigranti, aj keď neboli zvlášť kvalifikovaní, získavali ľahko prácu, hlavne v stavebníctve a v službách.

Teraz je tu mnoho obchodov a ďalších podnikateľských prevádzok uzavreté a väčšina ostatných zíva prázdnotou. Už sa nikto nesnaží spočítať, koľko zaniklo telefonických centier, afrických kaderníctiev či barov.

Štyridsaťročný Luis Mendes pochádza z Guiney-Bissau v západnej Afrike. Keď prišiel v roku 1997 do Španielska, veril, že našiel eldorádo. Usilovne pracoval v poľnohospodárstve a potom v stavebníctve. Dostal dokonca pôžičku 100.000 eur na zakúpenie bytu.

"Žilo sa mi dobre, zarábal som 1800 eur mesačne. Často sme totiž robili nadčasy. Bolo to dosť, aby som mohol pomáhať rodine, ktorá zostala v Afrike," spomína muž. "Ale dnes už nepracujem. Bral som rok podporu v nezamestnanosti, ale teraz už ani to nie," hovorí Luis, ktorý býva spoločne s dvoma bratmi, ktorí sú tiež nezamestnaní. Nemá na splátky a hrozí mu zabavenie bytu, ako sa tu stalo už mnohým zadlženým prisťahovalcom.

Niektorí by teraz radi odišli späť do svojej vlasti, ale v Španielsku ich držia nesplatené dlhy.

Miera nezamestnanosti dosiahla v Španielsku viac ako 21,5 percenta a najviac sú ňou zasiahnutí cudzinci, medzi ktorými je to 32,7 percenta. Mnohí z nich sú pritom veľmi zadĺžení potom, čo bez problémov získali pôžičky na nákup bytu či auta v čase, keď banky ľahko poskytovali úvery.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:13