StoryEditor

Nemecká opozícia chce koniec cyperského raja

03.02.2013, 16:56
Autor:
zajzaj
Šéf opozície (na snímke) dal Merkelovej podmienky, inak pomoc pre Cyprus neodsúhlasí.

Predseda nemeckej opozičnej strany SPD Peer Steinbrück najnovšie zasiahol do debaty o prípadnom schválení záchranného balíka pre stredomorský Cyprus. Nemecko totiž postupne odoláva tlakom Euroskupiny a očakáva sa, že na balík nakoniec kývne.

Pre Merkelovú to však nebude také ľahké - Steinbrück si stanovil podmienky a povedal ich nemeckému Der Spiegel. Sú celkovo štyri a zahŕňajú „úplné vyfúknutie“ tamojšieho bankového sektora prostredníctvom konsolidácie, definitívne ukončenie prania špinavých peňazí a koniec ostrova ako daňového raja. Poslednou podmienkou je prijatie kontroverznej dane z finančných transakcií, ktorú schválilo aj Slovensko a za účelom jej implementácie vznikla už aj vrámci únie pracovná skupina.

„Všetky tieto podmienky musí kancelárka do bodky splniť,“ vyhlásil. „Týmito štyrmi podmienkami podmieňujeme nás súhlas na udelenie pomoci“.

Merkelová je pritom v tejto otázke na opozícií závislá – už pri posledných finančných injekciách z eurovalu pre Grécko sa totiž v Bundestagu musela obrátiť na sociálnych demokratov, pretože v jej vlastnej koalícií CDU/CSU a FDP sú silné frakcie, ktoré ďalšie peňažné transfery odmietajú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:59