StoryEditor

Ministri financií eurozóny nekomentovali grécky odkup dlhopisov

11.12.2012, 21:20
Autor:
TASRTASR

Ministri financií eurozóny dnes usporiadali telekonferenciu o tom, ako dopadla ponuka Grécka na odkúpenie dlhopisov od súkromných investorov za zhruba tretinu ich nominálnej hodnoty. Zníženie gréckeho dlhu na udržateľnú úroveň je totiž kľúčovou podmienkou pre "odblokovanie" splátky zo záchranného úveru. Informovali o tom agentúry AP, DPA a Reuters.

Telekonferencia sa uskutočnila niekoľko hodín po vypršaní termínu na predloženie ponúk. Grécka vláda pred spustením celej akcie oznámila, že má na nákup svojho dlhu 10 miliárd eur a chce od investorov získať dlhopisy v nominálnej hodnote zhruba 30 miliárd eur. Vďaka tomu by sa mal čistý dlh Grécka znížiť o približne 20 miliárd eur.

Grécki predstavitelia oficiálne nekomentovali výsledky operácie, ale podľa gréckej štátnej televízie NET sa vláde v Aténach podarilo dosiahnuť cieľ.

Agentúra Reuters zase tvrdí, že grécka ponuka nepritiahla dostatočný počet investorov a v gréckom pláne na zníženie dlhu zostala "diera" v hodnote 450 miliónov eur. To znamená, že Aténam sa nepodarí do roku 2020 znížiť štátny dlh z odhadovaných 189 % hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2013 na 124 % HDP, ako požaduje Medzinárodný menový fond, ale iba na 126,6 % HDP.
Ministri po skončení konferencie nevydali žiadne vyhlásenie. O výsledku by však mali rokovať na mimoriadnej schôdzi 13. decembra. Ak budú napriek všetkému s dosiahnutým výsledkom spokojní, mohli by po mesiacoch odkladov konečne schváliť uvoľnenie splátky v hodnote 34 miliárd eur z gréckeho úveru.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:22