StoryEditor

Únia má nový rozpočet. Slovensko z neho vyťaží

Sledovali sme online | Európska únia má nový sedemročný rozpočet. Prvýkrát sa škrtá.

 

 Van Rompuyov kompromisný návrh sedemročného rozpočtu v objeme 960 miliárd eur oproti jeho pôvodnému návrhu z novembra minulého roka znamenal zníženie o 12 miliárd eur.

Pôvodný návrh Európskej komisie predpokladal krytie dlhodobého rozpočtu únie dokonca sumou 1,04 bilióna eur.

Podrobnosti k summitu nájdete v pondeľňajších Hospodárskych novinách.

20:35 Škrty neohrozia fungovanie inštitúcií

Šefčovič vyjadril dnes nádej, že dohodnuté administratívne škrty v budúcom sedemročnom rozpočte únie neohrozia fungovanie európskych inštitúcií.  "Čo sa týka kapitoly 5 budúceho rozpočtu 'Administratívne výdavky', na summite boli dohodnuté ďalšie škrty v hodnote 1,5 miliardy eur, ako navýšenie úspor k pôvodnému návrhu z dielne Európskej komisie vo výške jednej miliardy eur," uviedol Šefčovič, ktorý má v EK na starosti administratívne záležitosti.

Slovenský eurokomisár súčasne upozornil, že tieto opatrenia sú pokračovaním administratívnej reformy z roku 2004, ktorá do roku 2020 prinesie kumulované šetrenie pre EÚ vo výške takmer 10 miliárd eur.

20:30 Závery pre Slovensko

Slovensku sa podarilo cez pozmeňujúci návrh presadiť v oblasti poľnohospodárskej politiky zvýšenie presunu prostriedkov z rozvoja vidieka na priame platby. Pokiaľ pôvodný návrh predpokladal výšku na úrovni 15 percent, po dvojdňovom summite sa tento objem zvýšil na 25 percent, a to pre tie krajiny, ktorých priame platby sú pod 90 percentami priemeru EÚ. "Ak využijeme túto flexibilitu, za ktorú sme zabojovali, a kde nás podporili ďalšie členské štáty, tak vďaka tomuto riešeniu sa priemerná úroveň priamych platieb v SR zdvihne z 210 eur na 246 eur na hektár v bežných cenách," vysvetlil Fico s tým, že takto sme sa dostali na úroveň našich susedov, pričom slovenskí poľnohospodári už nebudú mať pocit, že sú v porovnaní s inými diskriminovaní.

Do poslednej chvíle nebolo jasné, či sa bude aj v ďalšom období pri realizovaných projektoch preplácať DPH z eurofondov. Návrh z novembrového summitu to predpokladal iba pre Európsky sociálny fond. "Môžem potvrdiť, že DPH bude plne preplácaná z eurofondov, čo je veľká pomoc pre mestá, obce, ale aj ďalších," poznamenal premiér. Zachováva sa tiež súčasný pomer spolufinancovania, čo znamená, že na projekty pôjde 85 percent z európskych zdrojov, hoci Európska komisia pôvodne navrhovala 75 percent, a zvyšok z národných rozpočtov.

Rovnako sa tak na dnešnom summite potvrdilo navýšenie sumy na odstavenie dvoch blokov jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Slovensko dostane avizovaných 200 miliónov eur.
  

20:10 Šefčovič blahoželá Slovensku

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič dnes zablahoželal slovenskému negociačnému tímu na rozpočtovom summite EÚ na čele s predsedom vlády Robertom Ficom k vynikajúcemu výsledku rokovaní pre slovenskú stranu.

"Verím, že dnes schválený viacročný finančný rámec bude ďalším signálom smerom k obnoveniu dôvery voči EÚ a že prispeje k znovunaštartovaniu ekonomického rastu v Európe," uviedol Šefčovič v stanovisku pre TASR.

20:00 Barroso: Musíme sa posunúť vpred

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso na konci summitu povedal, že sa musíme posunúť vpred.

Pozrite si jeho stanovisko: 

Barroso by HNky


19:44 Zóna voľného obchodu s USA

Lídri únie sa dohodli, že sa budú snažiť o vytvorenie zóny voľného obchodu s USA. Teraz je na ťahu Biely dom, aby sa rozhodol, či sa pokúsi uzavrieť obchodnú dohodu, ktorá by zahŕňala krajiny, na ktoré pripadá polovica ekonomického výkonu sveta.

Veľkí exportéri Nemecko a Británia získali na summite v Bruseli podporu ostatných členov, aby únia mohla začať rokovania s USA o zóne voľného obchodu. Mnohí lídri veria, že prípadná dohoda by Európe pomohla dostať sa z bankovej a dlhovej krízy.

 V konečnom vyhlásení lídri EÚ "podporili komplexnú obchodnú dohodu" s USA. "Musíme sa pohnúť dopredu," povedal prezident Európskej komisie José Manuel Barroso na konci summitu. "Komisia sa bude snažiť zrealizovať celý potenciál integrovanej transatlantickej obchodnej dohody."

19:35 Česi dostanú menej

"Rokovania bolo veľmi komplikované a nepopieram, že aj veľmi náročné," povedal českým novinárom premiér Nečas po viac ako 24-hodinovom rokovaní. "Došlo k úspore ... Je to skutočne úsporný finančný rámec," podotkol český premiér. Množstvo peňazí z eurofondov pre ČR proti obdobiu 2007-2013 sa síce citeľne zmenší, Nečas však zdôraznil, že získaná suma bude v prepočte na obyvateľa štvrtá najvyššia v Európskej únii.

19:25 Van Rompuy vyzýva na zodpovednosť

Van Rompuy na tlačovej besede po skončení dvojdňových rokovaní vyzval Európsky parlament, ktorý má spolurozhodovaciu právomoc, aby sa zodpovedne ujal svojej zodpovednosti a schválil rozpočet.  "Európsky rozpočet nie je bežná účtovná operácia. Závisí od neho prežitie viacerých regiónov a mnohých spoločenských skupín, takže by ste mali starostlivo zvažovať úvahy o jeho odmietnutí," vyzval Van Rompuy poslancov EP.

Van Rompuy povedal, že rozdiel medzi záväzkami a výdavkami únie nie je až taký priepastný, aby sa to nedalo zvládnuť. "Musíte preukázať svoju zodpovednosť. My sme to už urobili a teraz sa spoliehame na rovnakú reakciu Európskeho parlamentu," apeloval.

Van Rompuy by HNky

 

18:45 Šéfovia frakcií v EP dohodu odmietajú

Šéfovia štyroch kľúčových politických skupín v Európskom parlamente označili podľa portálu Patria Onlineú dohodu o rozpočte za "neprijateľnú". Európsky parlament pritom môže rozpočtovú dohodu vetovať. Odmietavé vyhlásenia vydali šéf Európskej ľudovej strany (PPE) Joseph Daul, predseda socialistov (S & D) Hannes Swoboda, Guy Verhofstadt za liberálov (Alde) a Daniel Cohn-Bendit za frakciu Zelených, informovala agentúra ANSA.

18:00 Dôležitý nástroj

Rozpočet EÚ vníma Fico ako dôležitý investičný nástroj, ktorý môže pomôcť pri riešení zložitej ekonomickej situácii na Slovensku. "V čase konsolidácie národných rozpočtov je to jeden z mála nástrojov, ktoré majú členské štáty k dispozícii na stimulovanie hospodárskeho rastu a zamestnanosti."

17:33 Na rade je Európsky parlament

Nový európsky rozpočet bude schvaľovať ešte Európsky parlament. Komplikácie nie sú vylúčené, ale Fico ubezpečil, že našich europoslancov bude presviedčať o tom, že terajšie nastavenie je pre nás veľmi výhodné. "Myslím, že tak budú robiť aj ostatné krajiny," podotkol na záver brífingu.

17:32 Fico je spokojný

Slovenský premiér Robert Fico je s výsledkom summitu nadmieru spokojný. Podarilo sa nám totiž vyrokovať všetky ciele, ktoré sme si pred príchodom do Bruselu stanovili. Eurorozpočet na roky 2014-2020 síce bude mať menšiu kapacitu, teda 960 miliárd eur, ale v konečnom dôsledku budeme z neho profitovať." Slovensko totiž v najbližších rokoch dá do rozpočtu 7 miliárd eur, ale v tom istom období naše príjmy presiahnu 20 miliárd eur. Pozitívna bilancia je teda 13 miliárd eur," priblížil premiér po summite s tým, že sme čistým prijímateľom a oplatilo sa nám preto počas rokovaní bojovať.

Jednou z priorít bolo udržanie financií pre politiku súdržnosti, čo predstavuje najväčší zdroj príjmov Slovenska z rozpočtu EÚ. SR dostane v nadchádzajúcom sedemročnom období 13,1 miliardy eur vyjadrené v cenách z roku 2011. V aktuálnom období to je 11,896 miliárd eur. Každoročne to bude predstavovať 344 eur na každého obyvateľa SR.

17:17 Pozrite sa, ako zareagovalo euro

16:30 Lídri sa dohodli na rozpočte

Lídri Európskej únie sa dohodli na novom návrhu rozpočtu únie na roky 2014-2020. Informoval o tom prostredníctvom sociálnej siete Twitter predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.
 


Van Rompuy dnes ráno po niekoľkohodinových rokovaniach predložil novú podobu rozpočtu, ktorá hovorila o 960 miliardách eur, čo bolo oproti jeho pôvodnému návrhu z novembra minulého roka zníženie o 12 miliárd.

Zdroj: The Telegraph

15:50 Krajiny chcú dostať viac

Premiéri jednotlivých krajín stále rokujú o viacročnom rozpočte. Začiatok dnešného rokovania však už bol niekoľkokrát odložený a namiesto dvanástej hodiny sa politici stretli až o pol tretej. Podľa zdrojov blízkych rokovaniam totiž niektoré krajiny stále nesúhlasia s návrhom rozpočtu, ktorý prezident Európskej rady Herman Van Rompuy predložil v noci na dnes. Údajne chce viac peňazí vybojovať Česká republika.

Zatiaľ čo naši susedia už v noci mali prisľúbené dostať z rozpočtu 400 miliónov eur navyše, premiér Petr Nečas však údajne požadoval ešte viac. Výhrady okrem Čechov však majú k rozpočtu aj Rakúšania a Belgičania. Pretrvávajúce problémy mali lídri doriešiť na bilaterálnych stretnutiach. Zdá sa však, že kým nájdu kompromis, im to ešte niekoľko hodín potrvá.

10:47 Dobrá správa pre farmárov z nových členských krajín

Podľa internetového denníka EUobserver je aktuálny návrh eurorozpočtu dobrou správou pre farmárov zo strednej a východnej Európy. Tí v súčasnosti dostávajú oveľa menšiu podporu ako ich kolegovia z Nemecka či Francúzska. Tento stav by sa mal postupne meniť, keď do roku 2020 by mali farmári zo strednej a východnej Európy v priamych platbách dostať 196 eur na hektár. Vyššia podpora pre farmárov z nových členských krajín by mala ísť na úkor bohatších členských štátov od roku 2015.

10:46 Slovensko si pozíciu nezhoršilo

Krátko pred 10. hodinou doobeda rozdali novinárom 50-stranový návrh aktuálneho znenia rozpočtu na obdobie 2014 až 2020, v ktorom boli rozpísané jednotlivé politiky EÚ a ich finančné krytie do konca tohto desaťročia.

Podľa prvých indícií si Slovensko udržalo dobrú pozíciu z novembrového summitu. Keďže rozpočet bude menší, ako bol pôvodný návrh, aj odvody SR do spoločného rozpočtu sa o niečo znížia, pričom si naša krajina udrží pozíciu čistého príjemcu európskych zdrojov.

 Z hľadiska SR nič by sa nemalo meniť v oblasti kohéznej politiky a priamych platieb pre poľnohospodárov. Dodatočné škrty, ktoré lídri EÚ schválili predovšetkým v programe CEF (cezhraničné prepojenia v infraštruktúre, energetike, IT sektore) sa dotknú aj príslušných programov na Slovensku, čiže získame menej v oblasti vedy a výskumu.

O časť zdrojov príde Slovensko aj v oblasti rozvoja vidieka, zlepší sa však situácia v oblasti priamych platieb pre poľnohospodárov a Slovensko si udržalo aj sľúbených 200 miliónov eur pre vyraďovanie jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, čo je citeľný nárast oproti pôvodných 105 miliónov eur načrtnutých na tento účel Európskou komisiou.

10:20 Lídri majú za sebou dlhý maratón rokovaní

Najväčšie diskusie podľa našich informácií majú za sebou nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Francois Hollande a britský premiér David Cameron. Rozpočet by mal byť nižší ako v predchádzajúcom období. Podľa predbežných informácií by sa mali škrty dotknúť administratívy, cezhraničného prepojenia v infraštruktúre, či kapitoly vonkajších vzťahov. Napriek tomu, že v rozpočte bude menej peňazí, Slovensko to výraznejšie nepocíti. Podľa zdrojov blízkych rokovaniam sa nám totiž škrty vykompenzujú cez nižší príspevok do eurorozpočtu.

08:30 Lídri krajín EÚ v Bruseli od včera ešte nespali

V Bruseli od včerajšej 14.00 h nepretržite a v rôznych formátoch rokujú lídri členských krajín EÚ, vrátane predsedu vlády SR R. Fica. K prerušeniu nedošlo ani počas noci, pričom lídri nespali ani minútu a tento maratón pokračuje aj dnes. Ide o veľmi dôležitý summit, na ktorom sa má definitívne prijať rozpočet na programovacie obdobie 2014 - 2020. Z jeho záverov vyplynie aj to, koľko peňazí získa z eurofondov Slovensko.

 

07:45 Menší rozpočet

Prvé neoficiálne informácie hovoria o tom, že po dodatočných škrtoch by mal byť jeho objem skrátený na 960 miliárd eur. "Pracujeme na dohode o revidovanom návrhu dlhodobého rozpočtu," napísal prostredníctvom sociálnej siete Twitter predseda Európskej rady Herman Van Rompuy dnes o 6.30 h.  Aj keď nové číselné informácie ráno krátko pred 7. hodinou nikto oficiálne nepotvrdil, je viac ako pravdepodobné, že pôjde prvýkrát v histórii EÚ o nižší sedemročný rozpočet, než bol ten predošlý na roky 2007 až 2013.

Podľa prvých informácií, ktoré unikli z rokovacieho prostredia lídrov EÚ, by voči novembrovému návrhu malo dôjsť k zníženiu prostriedkov nasledujúceho sedemročného programového obdobia o 12 miliárd eur. Van Rompuyov návrh z novembra minulého roka na obdobie 2014 až 2020 bol vo výške necelých 972 miliárd eur. Nová podoba rozpočtu hovorí o 960 miliardách eur, čo predstavuje 1,01 % hrubého národného produktu EÚ.

07:07 Schulz nechce deficitný dlhodobý rozpočet

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz sa po začatí rokovaní lídrov EÚ o sedemročnom rozpočte ešte raz pokúsil presvedčiť ich o prijatí rozpočtu, ktorý by nebol iba v znamení škrtov a úspor.

Schulz na úvod tlačovej konferencie upozornil, že došlo k veľkému nedorozumeniu, ak si politici alebo médiá jeho slová, že škrty v rozpočte sa nesmú dotknúť poľnohospodárstva a kohézie, vysvetľujú tak, že to má byť na úkor politík vzdelávania, vedy a výskumu. "Ja nemôžem, nesmiem a ani nebudem súhlasiť s deficitným rozpočtom únie," zdôraznil Schulz svoje predošlé hrozby, že EP bude bojkotovať takú dohodu o dlhodobom rozpočte EÚ, ktorá by rátala s deficitom.

Francúzsky prezident Francois Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz

06:32 Summit bude oveľa dlhší

Novinári nemali do približne šiestej hodiny dnes k dispozícii iné čísla ako pôvodný novembrový návrh eurorozpočtu vo výške takmer 972 miliárd eur. Na nový, "zoštíhlený", návrh si musia počkať ešte niekoľko hodín, čo znamená, že tento summit bude oveľa dlhší ako všetky predchádzajúce. "Už je iba niekoľko miliárd eur v hre, ktoré musíme vyriešiť. Sme oveľa bližšie k dohode, ako to bolo v novembri," povedal nadránom nemenovaný diplomat pre internetový denník Euobserver.

06:31 Trojica za kompromis

Podľa diplomatických zdrojov došlo uprostred noci k spoločnému zoskupeniu síl medzi Van Rompuyom, francúzskym prezidentom Hollandom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, keď sa táto trojica snažila rokovať priamo s niektorými premiérmi a prezidentmi za účelom dosiahnutia potrebného kompromisu.

06:29 Dlhý maratón

Náročnosť politických diskusií nadránom potvrdil aj belgický premiér Elio Di Rupo, podľa ktorého maratón rokovaní bude trvať oveľa viac hodín, ako sa dalo čakať. Národné delegácie totiž musia v súkromí podrobne preštudovať nové číselné vyjadrenia rozpočtového návrhu, preskúmať kapitolu po kapitole, zrátať "zisky" a "straty" a potom sa vrátia do rokovacej sály k "okrúhlemu stolu," kde sa hlasuje o schválení alebo odmietnutí návrhu.

06:25 Problémoví Francúzi a Taliani

Podľa diplomatických zdrojov z prostredia EÚ uprostred nočných debát boli "problematickými" krajinami najmä Francúzsko a Taliansko. Francúzsky prezident Francois Hollande údajne ani po otázkach ostatných lídrov nedokázal jasne formulovať, aké sú nové a dodatočné požiadavky jeho vlády.

Talianska delegácia údajne požadovala dodatočné štyri miliardy eur oproti novembru. To možno vnímať ako dôležitý moment v predvolebnej kampani v Taliansku, kde by EÚ chcela pokračovanie proreformnej vlády namiesto premiérskeho návratu Silvia Berlusconiho.

06:21 Sklz v rokovaniach

K samotným diskusiám o novom číselnom vyjadrení rozpočtových kapitol sa premiéri a prezidenti dostali až dnes ráno okolo 06.00 h.  Nečakaný niekoľkohodinový sklz mali na svedomí zložité bilaterálne rokovania Van Rompuya s jednotlivými národnými delegáciami, na ktorých sa prezentovali a dolaďovali najnovšie finančné požiadavky členských krajín EÚ.

Stanovisko Hermana Van Rompuya pred summitom

https://www.youtube.com/embed/eWz700mjlEE

 

__________________________________________________________________________________________

Britské nie rozpočtu Európskej únie z novembra minulého roka zobral Brusel vážne. Podľa interných materiálov, ktoré má HN k dispozícii, vypočula Európska komisia želania o šetrení vo vlastných radoch. Včera na summite predložila lídrom v Bruseli plán na skresanie počtu zamestnancov v európskych štruktúrach. Počas piatich rokov plánuje znížiť ich počet o dva a pol tisíca, teda asi päť percent. Nepôjde však o prepúšťanie v pravom zmysle slova. Jednoducho sa nebudú prijímať noví ľudia na pozície, ktoré uvoľnia čerství dôchodcovia. Takto sa má ušetriť až 800 miliónov eur. Aj to má prispieť k odklepnutiu rozpočtu únie na roky 2014 až 2020, čo je hlavným cieľom summitu lídrov.

Chceli štyri miliardy
„Výdavky na spravovanie európskych inštitúcií treba znížiť, inak dohoda na rozpočte nebude,“ varoval britský premiér David Cameron aj včera pred summitom v metropole Belgicka. Na ostatnom stretnutí presadzoval úsporu viac ako štyri miliardy eur na zamestnancoch európskych inštitúcií. Požadoval aj zvýšenie veku pri odchode do dôchodku, zníženie platov aj dôchodkov. „Európska komisia ťahá v otázke šetrenia za kratší koniec. Ako však znižovanie nákladov na administratívu bude vyzerať, ukáže miera ochoty, s akou budú ochotné Nemecko a Francúzsko zasahovať do záležitostí komisie,“ povedal politológ Ústavu medzinárodných vzťahov v Prahe Vít Beneš. Netrúfa si odhadnúť, či snaha komisie bude Londýnu stačiť.

Celková „proúsporná“ nálada v ekonomicky silných štátoch Európy však podľa neho hrá rozhodne proti európskym štruktúram. Pred pár dňami sa napríklad ozvali aj nemeckí politici, ktorí s počudovaním konštatovali, že viac ako štyritisíc euroúradníkov si na výplatnej páske „nájde“ vyššiu sumu ako ich kancelárka Angela Merkelová. „Veríme, že keď musia ľudia v členských krajinách čeliť úsporným opatreniam, aj inštitúcie Európskej únie by mali šetriť,“ pridal sa k iniciatíve holandský premiér Mark Rutte.

Už zľavili
Pod tlakom najväčších prispievateľov do rozpočtu už komisia znížila celkový objem rozpočtu z 1 033 na 972 miliárd eur. V zákulisí sa hovorí o ďalších škrtoch vo všetkých oblastiach až za niekoľko desiatok miliárd eur. Summit podľa pozorovateľov môže pokračovať ešte aj zajtra.

01 - Modified: 2005-06-09 12:49:24 - Feat.: 0 - Title: Straw vyzýva na spoluprácu pre novú budúcnosť pre Irak 02 - Modified: 2005-06-09 12:51:34 - Feat.: 0 - Title: Slovenská ekonomika je podľa analytikov vo výbornej kondícii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:45