StoryEditor

Svetu hrozí recesia, varuje Lagardeová

05.01.2013, 23:00
Autor:
zajzaj
Šéfka Menového fondu vidí hrozby pre ekonomiku na oboch stranách Atlantiku.

Neschopnosť nájsť riešenie ohľadom odvrátenia hrozby pádu z fiškálneho útesu v Amerike a dlhovej krízy v Európe povedie k vzniku „obrovskej svetovej ekonomickej krízy“, vyhlásila šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová. „Ak politici na oboch stranách Atlantiku urýchlene nenájdu konsenzus, svet prepadne do hlbokej recesie,“ povedala reportérom na zasadnutí v metropole Malawi. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Obe ekonomiky – európska i americká sú totiž pre rovnováhu svetového hospodárstva nevyhnutné a na investíciách i obchode sa podieľajú stále rozhodujúcou mierou.

V Spojených štátoch sa síce politici dohodli na oddialení fiškálneho útesu o dva mesiace, nevyjasnená však i naďalej ostáva otázka dvihnutia dlhového stropu. Ten je momentálne 16,4 bilióna dolárov, hranica však už bola prekonaná 31. decembra roku 2012. Európa naproti tomu už roky viazne v následkoch dlhovej krízy, ktorá postupne rozleptáva ekonomiku celého bloku.

Problémy Európy a USA sa môžu veľmi rýchlo preniesť do celého sveta. V tejto súvislosti Lagardeová spomenula Afriku, ktorá riskuje raketový rast cien potravín. „Africké štáty budú musieť zlepšiť svoju inštitucionálnu kapacitu a posilniť makroekonomické rámce. Len tak si udržia rast i v nasledujúcej dekáde,“ povedala.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:23