StoryEditor

Ďalší spor v Trojke: Fiškálne multiplikátory

14.02.2013, 11:00
Autor:
zajzaj
Grécko chce miernejšie škrty tak, ako to presadzuje Menový fond. Únia je proti.

Grécky minister financií Jannis Stouranas chce znovu preveriť plán fiškálnej konsolidácie, ktorý krajine predpísali medzinárodní veritelia z Trojky. Argumentuje vyjadreniami Medzinárodného menového fondu, ktorý ešte v závere minulého roka pripustil, že škrty majú na ekonomiky oveľa väčší dopad, ako sa pôvodne predpokladalo. V tejto súvislosti zmenil aj doporučený takzvaný fiškálny multiplikátor – ukazovateľ, ako sa rozpočtové škrty vlád premietnu do spomalenia hospodárstva.

Podľa portálu eKathimerini grécky návrh podporili aj ministri Portugalska a Írska, ktoré sú takisto príjemcami zahraničných úverov. Ministri financií eurozóny však o návrhu zjemniť fiškálne plány naordinované Grécku neodsúhlasili, rokovať o ňom budú na ďalšom zasadnutí.

Proti návrhu sa totiž postavil eurokomisár pre meny, Olli Rehn, ktorý spochybnil závery Menového fondu a pripomenul, že grécku ekonomiku viac ako škrty nepriaznivo ovplyvňuje nestabilita na tamojšej politickej scéne.

Proti návrhu sa postavil aj šéf ESM Klaus Regling. „Nemôžem povedať, že úplne súhlasím so závermi fondu ohľadom fiškálnych multiplikátoroch,“ povedal. „Myslím, že problém je v dátach, ktorý fond prezentuje.“ Celá vec je podľa neho nafúknutá a argumentuje, že Grécko bolo v čase odsúhlasenia fiškálnej konsolidácie v tak zlom stave, že prípadná chyba vo výpočtoch vo fiškálnom multiplikátore je vedľajšia.

Šéfka fondu Christine Lagardeová na zasadnutí ministrov bola prítomná, ich rozhodnutie však nekomentovala.

Predpokladá sa však, že Atény sa témy len tak nevzdajú a budú sa ju snažiť otvoriť pri oficiálnej návšteve inšpektorov Trojky v krajine, ktorá sa uskutoční na konci februára.

Predchádzajúce implicitné odhady multiplikátorov ležia na úrovni 0,5, ich skutočná výška však môže byť medzi 0,9 – 1,7, čo znamená, že šetrenie má na hospodárstvo oveľa tvrdší dopad, ako sa pôvodne predpokladalo.

01 - Modified: 2005-05-19 19:37:19 - Feat.: 0 - Title: Avíza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:34