StoryEditor

Česi schválili daňovú reformu. Rušia superhrubú mzdu

24.08.2011, 16:30
Autor:
TASRTASR
Česká vláda aj bez účasti TOP 09 schválila daňovú reformu, ktorá ruší aj superhrubú mzdu.

Tá počíta s tým, že by sa daň z príjmu už neplatila zo superhrubej mzdy. Namiesto 15 % zo superhrubej mzdy budú zamestnanci odvádzať 19 % z hrubej mzdy. Napísal to dnes server iDNES.cz.     

Daňová reforma by okrem toho mala zrušiť rozličné výnimky, napríklad zvýhodnenie stravných lístkov. Voči tomu protestovali odbory, ľavica aj Veci verejné (VV). Zachovanie daňovej výhody pre stravné lístky ale nakoniec VV vo vláde nepresadili. Bitka o ne sa však dá očakávať ešte v Snemovni. Stravné lístky by mal nahradiť daňový bonus vo výške 3000 Kč (122,51 eur) ročne, na ktorý budú mať zamestnanci nárok. Daňovo zvýhodnené zostanú len investičné stimuly.     

Namiesto zdravotného a sociálneho poistenia by firmy v prípade schválenia daňovej reformy v parlamente za svojich zamestnancov odvádzali daň z úhrnu miezd vo výške 32,5 %. Zamestnancom by mali o 2 % vzrásť odvody na zdravotné poistenie.     

Okrem toho, ľudia, ktorí majú hypotéku, si budú môcť od základu dane za zaplatené úroky odpočítať iba 80.000 Kč (doteraz je to 300.000 Kč) a daňová reforma bude znamenať aj to, že od budúceho roka by mal byť hazard štandardne zdanený, rovnako ako ktorékoľvek iné podnikanie.
      (1 EUR = 24,488 CZK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:47