StoryEditor

Portugalská vláda zvýšila dane aj napriek protestom

15.01.2013, 14:48
Autor:
TASRTASR
Krajina čerpá záchranný úver, musí preto plniť podmienky dohodnuté s Trojkou.

Portugalská vláda zverejnila nové daňové tabuľky, ktoré ukázali, o koľko klesnú príjmy zamestnancov aj dôchodcov už koncom tohto mesiaca. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Portugalsko bolo po Grécku a Írsku treťou krajinou eurozóny, ktorá musela požiadať o záchranný úver v roku 2011. Podmienkou čerpania splátok z pôžičky je zavádzanie reforiem a prísnych úsporných opatrení, ktoré majú vláde v Lisabone pomôcť ozdraviť verejné financie.

Najnovšie sa tak minimálna daň z príjmu zvyšuje z pôvodných 11,5 % na 14,5 % a maximálna na 48,5 % zo 46 %.

Cieľom najnovšieho opatrenia je zvýšiť rozpočtové príjmy z týchto daní o 30 % a vďaka tomu stlačiť schodok verejných financií v tomto roku na 4,5 hrubého domáceho produktu (HDP) z odhadovaných 5 % HDP v roku 2012.

Rast daní z príjmu je pritom najstrmší za štyri dekády demokracie v krajine. Predchádzalo mu zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH), zníženie sociálnych dávok či zdraženie cestovného vo verejnej dopravy v uplynulých dvoch rokoch.
Nové dane, ktoré zvlášť tvrdo zasiahnu strednú triedu, vyvolali v krajine vlnu protestov. Portugalská ekonomika sa pritom zmieta už dva roky v recesii, z ktorej sa podľa analytikov ani v tomto roku nedostane, a miera nezamestnanosti vytrvalo stúpa.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:43