StoryEditor

Akcie Apple vyskočili na rekord

15.03.2012, 14:45
Autor:
ČTKČTK
Jedna akcia Apple stojí 600 dolárov. Pred 15 rokmi to bolo len niečo vyše troch dolárov.

Cena akcií amerického technologického gigantu Apple dnes prvýkrát v histórii prekročila 600 dolárov za kus. Informovala o tom agentúra AP.

Upozornila, že firma v piatok začne predávať novú verziu svojho populárneho počítačového tabletu iPad. Trhová hodnota Applu teraz dosahuje takmer 555 miliárd dolárov.

V roku 1997, kedy firma čelila hrozbe bankrotu, stála jedna jej akcia len 3,19 dolára. Spoločnosť však od tej doby zažila výrazné oživenie, a to okrem iného vďaka hudobným prehrávačom iPod, po ktorých prišli tiež populárne telefóny iPhone a počítačové tablety iPad.

Hranicu 500 dolárov za akciu americká firma pritom po prvýkrát prekonala približne pred mesiacom - 13. februára.

Apple je bohatší než celé Grécko

Niektorí odborníci predpokladajú, že firma by v piatok mohla predať milión nových iPadov. Apple predstavil najnovšiu verziu tabletu iPad minulý týždeň. Novinka je vzhľadovo totožná s predchádzajúcim modelom, má však okrem iného výkonnejší procesor, väčšie rozlíšenie displeja a podporu pre rýchlejšie prenosy mobilných dát.

Na úspechu Applu sa veľkou mierou podieľal spoluzakladateľ spoločnosti Steve Jobs, ktorý minulý rok zomrel. Jobs bol v máji 1985 z Applu prepustený, v roku 1997 ho však povolali späť. Už o tri roky neskôr začali experti zborovo vyhlasovať, že sa do firmy vrátila vízia, čo vzápätí pocítili i radostní akcionári.

Vývoj ceny akcií Apple

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:16