StoryEditor

Banka UBS zaplatí miliardovú pokutu

13.12.2012, 19:11
Autor:
TASRTASR
Švajčiarska banka UBS zaplatí za manipuláciu so sadzbou Libor minimálne 1 miliardu dolárov

Informovala agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroj oboznámený so záležitosťou.

Banke podľa mediálnych správ hrozí, že v súvislosti s vyšetrovaním škandálu týkajúceho sa manipulácie so sadzbou LIBOR bude musieť v USA a Británii zaplatiť pokutu celkovo vyše 1 miliardy USD. Príslušné úrady sa k tejto otázke odmietli vyjadriť. Výška pokuty by mohla byť zverejnená už na budúci týždeň. Podľa zdrojov oboznámených so záležitosťou sa ešte stále vedú diskusie o jej konečnej výške.

Takzvaná London Interbank Offered Rate (Libor) je kľúčovou úrokovou sadzbou, ktorá určuje úročenie pôžičiek na medzibankovom trhu a je základom, od ktorého sa odvodzuje väčšina úrokových sadzieb, napríklad úročenie hypoték a úverov pre firmy. Ovplyvňuje trh v objeme stoviek biliónov USD.

UBS je spoločne s ďalšími bankami podozrivá z toho, že manipulovali sadzbou Libor, aby získali výhody. Ak švajčiarska banka bude musieť zaplatiť vyše miliardy USD, bude to doteraz najvyššia pokuta udelená v súvislosti s kauzou týkajúcou sa manipulácie sadzby Libor. Britskej banke Barclays, ktorá v lete priznala, že sa prinajmenšom čiastočne podieľala na manipulácii s Libor, úrady vymerali celkovú pokutu takmer 470 miliónov USD.

Úrady po celom svete v súčasnosti vyšetrujú banky v súvislosti s manipuláciou s Libor. Medzi vyšetrované finančné inštitúty patria Citigroup, Deutsche Bank, JPMorgan Chase, HSBC či Royal Bank of Scotland.

Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a Bloomberg.

(1 EUR = 1,3077 USD)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:16