StoryEditor

Dobrá správa pre Grécko. Zvýšili mu rating

02.05.2012, 12:41
Autor:
finfinČTKČTK
Standard and Poor´s zvýšila rating Grécka, vyradila ho zo selektívneho bankrotu.

Agentúra Standard & Poor's zvýšila rating Grécka. Informoval o tom denník ekathimerini.com. Rating krajiny sa zvýšil po tom, čo bola zrealizovaná najväčšia reštrukturalizácia dlhu vo finančnej histórii.

"Hoci výmena dlhopisov odstránila problémy s financovaním, bremeno gréckeho dlhu zostáva vysoké," varovala agentúra po tom, čo zvýšila rating na úroveň CCC so stabilným výhľadom.

Teraz je rating na spodnej hranici špekulatívneho písma, doteraz bol rating na úrovni D. Ten vyjadroval selektívny bankrot, pretože Grécko nedokázalo bez pomoci zahraničných partnerov plniť svoje finančné záväzky.

S&P varovala, že pretrvávajúca recesia a víkendové parlamentné voľby predstavujú riziko pre fiškálne reformy potrebné na zníženie dlhu krajiny.

"Rating by sa mohol aj znížiť, ak by sme sa domnievali, že je tu pravdepodobnosť nútenej výmeny zostávajúcej časti gréckeho komerčného dlhu," píše sa v správe agentúry.

Konkurenčná agentúra Fitch pridelila Grécku špekulatívny rating v pásme B už v polovici marca. Stala sa tak prvou významnou ratingovou agentúrou, ktorá rating Grécka zvýšila zo stupňa vyhradeného pre platobnú neschopnosť. Výmena štátnych dlhopisov znížila zadlženie Grécka asi o 100 miliárd eur, a bola tak najväčšou akciou svojho druhu v dejinách.

01 - Modified: 2005-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tresty pre firmy nepodporia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:36