StoryEditor

Nad Španielskom sa už zlietajú supy

03.01.2013, 15:30
Fondy zarábajú na problémoch Španielov. Skupujú hypotéky za zlomok ceny.

Španielske banky sa narýchlo zbavujú zlých hypoték a pôžičiek. Predávajú ich aj za menej než desatinu pôvodnej hodnoty. Fondy z USA, Nórska či Luxemburska nakupujú aktíva za miliardy eur. Vysoké riziko je vyvážené potenciálne obrími ziskami, tvrdí analytik.

Takzvané "supie fondy" predovšetkým z USA využívajú príležitosť a od španielskych bánk masovo skupujú hypotéky a nesplácané úvery za nepatrný zlomok ich pôvodnej ceny. Môžu na tom veľa zarobiť.

Španielske banky sa totiž snažia rýchlo zbaviť časti zlých úverov, a ponúkajú ich tak mimoriadne lacno. Píše o tom denník El País. Denníku sa podarilo získať čísla, za koľko sa hypotéky predávajú.


Hypotéku na byt na predmestí Madridu na 224 500 eur, ktorú nezvláda splácať starší manželský pár kvôli invalidite jedného z nich, kúpila za 17 486 eur - teda približne 8% hodnoty - európska filiálka amerického fondu Cerberus.

To je jeden z najznámejších fondov rizikového kapitálu. Sídli na Manhattane a po celom svete investoval vyše 20 miliárd dolárov.

Po portugalskom čašníkovi a jeho ruskej invalidnej manželke, ktorí si na byt v roku 2007 požičali, teraz vymáha približne 236 tisíc eur za hypotéku is úrokom a navyše 71 tisíc eur za ďalšie výdavky.

Šanca, že pár, ktorý má v súčasnosti sotva na jedlo, zaplatí, sú mizivé. V podobných prípadoch sa fondy snažia u notára s dlžníkom uzavrieť dohodu o zaplatení aspoň menšej časti, čo sa im stále oplatí, píše El País.


Manželia sa budú musieť vysťahovať a byt potom môže fond aj za súčasných nižších cien nehnuteľností výhodne predať.

Španielska Bankia, ktorá sa potýka s veľkými problémami s nevyrovnanými dlhmi, vlani predala celkovo 143 000 nesplácaných úverov v hodnote 926 miliónov eur dvoma fondom, nórskemu Aktiv Kapital a luxemburskému Oko Investments. V prípade Bankie ide o zlomok zlých úverov, ktorých celková hodnota je za viac ako 30 miliárd eur.

Banka BBVA predala v lete podobné aktíva za 2 miliardy eur. V októbri banka Santander oznámila predaj aktív za 2,5 miliardy eur Bank of America Merrill Lynch. Banco Popular zase predala konzorciu fondov nesplácané úvery za zhruba 1,2 miliardy eur.

"Španielske banky sú regulátorom nútené vyčistiť svoje bilancie, tzn. Zbaviť sa zlých aktív, a to aj za cenu strát, ktoré budú sanované finančnou pomocou, ktorá bola španielskemu bankovému sektoru poskytnutá.

Tieto aktíva sú často predávané za zlomkovej ceny, čo samozrejme láka investorov, ktorí sa rizikovými investíciami zaoberajú. K tým patria fondy ako napríklad Cerberus. Vysoké riziko je vyvážené potenciálne veľkými ziskami z takýchto investícií, "povedal pre IHNED.cz šéf analytikov spoločnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

"Ide o vcelku štandardnú záležitosť. S nekvalitnými pohľadávkami sa bežne obchoduje. Robia to napríklad aj české banky, ktoré niekedy predávajú celé balíky hypoték alebo spotrebiteľských úverov investorom, ktorí sa na nesplácané alebo zle splácané pohľadávky špecializujú.Kľúčová je u takýchto transakcií cena, ktorá býva hlboko pod nominálnou hodnotou hypoték či pôžičiek," potvrdzuje David Marek, hlavný analytik Patria Finance.

A na čom teda tieto "supie fondy" zarábajú? "V podstate ide o rozdielny pohľad na potenciálne výnosy zo zle splácaných pohľadávok, a teda aj ich cenu. Zároveň špecializácie na tieto investície znižuje náklady na vymáhanie týchto pohľadávok, niekedy vstupuje do hry viac strán, kedy si finančný investor najíma aj špecializovanú agentúru na dobývanie splátok úverov," vysvetľuje David Marek.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:13