StoryEditor

Naše banky chcú do nového fondu prispievať rovnako

10.06.2012, 11:22
Autor:
TASRTASR
Slovenské banky chcú v porovnaní s Európou rovnosť v prispievaní do záchranného fondu.

Slovenská banková asociácia (SBA) by uvítala rovnaké pravidlá pre všetky banky krajín Európskej únie (EÚ) v rámci financovania protikrízových nástrojov. Podľa predstaviteľov slovenských bánk by mali spoločnosti v každej členskej krajine odvádzať rovnaký odvod do fondu, ktorý sa má použiť na riešenie krízových situácií v bankovom sektore.

Podľa predloženého návrhu smernice Európskej komisie (EK) by mali národné krízové fondy do 10 rokov dosiahnuť úroveň 1 % výšky chránených vkladov. "Slovensko kvôli najvyššej sadzbe bankového odvodu v Európe dosiahne túto úroveň už v roku 2013, teda ešte pred vstúpením tejto legislatívy do platnosti," uviedla pre TASR hovorkyňa SBA Monika Kuhajdová.

Napriek výhradám SBA podporuje iniciatívu EK a považuje ju za zmysluplnú. Podľa Kuhajdovej je totiž správne, aby sa v budúcnosti na financovanie krízových riešení nepoužívali verejné zdroje. Tento názor zastáva aj analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martin Vlachynský.

"Prenášanie strát súkromných finančných inštitúcií na daňových poplatníkov a nie na ich akcionárov, manažment a veriteľov, bola od začiatku chybná stratégia, preto snaha zmeniť to je vítaná," povedal pre TASR Vlachynský. Na druhej strane však upozorňuje, že zodpovednosť za zlé kroky bánk by sa nemala prenášať ani na zodpovedné banky a klientov. K tomu totiž dochádza napríklad pri spoločnej ochrane vkladov, bankovom odvode či dani z finančných transakcií.

Vlachynský neverí, že návrh nových opatrení krízového riadenia, ktorý má uchrániť štátne pokladnice EÚ od záchranných balíčkov, ochráni verejnosť pred akýmikoľvek problémami finančného sektora. "Zlé kroky finančného sektora sa neudiali bez významného prispenia európskych vlád a monetárnej politiky Európskej centrálne banky, ktoré bankový systém využívali na financovanie štátnych dlhov a umelú simuláciu rastu," upozornil Vlachynský.

Ako TASR informoval poradca ministra financií SR Radko Kuruc, rezort financií vo všeobecnosti podporuje hlavný cieľ tohto legislatívneho návrhu EK. "Ministerstvo financií SR bude v rokovacom procese presadzovať také znenia ustanovení legislatívneho návrhu, ktoré zabezpečia ochranu stability finančného trhu SR," konštatoval Kuruc.

01 - Modified: 2005-05-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Uhríka vo Volkswagene strieda Schmall
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:20