StoryEditor

Írsko plánuje do konca roka vystúpiť spod eurovalu

06.01.2013, 15:00
Autor:
zajzaj
Krajina sa chce v plnej miere vrátiť na kapitálové trhy. Bankrotu sa definitívne vyhla.

Írsko plánuje, že ešte v tomto roku oficiálne vystúpi z európskeho mechanizmu pomoci a postaví sa tak na vlastné nohy. „Očakávame, že do konca tohto roka budeme môcť povedať zbohom eurovalu,“ povedal nemeckému magazínu Wirtschaftswoche írsky minister obchodu Eamon Gilmore. Krajina o záchranu eurozónu požiadala ešte v roku 2010. Rokovania o ukončení pomoci vraj už prebiehajú a krajina pripravuje plnohodnotný návrat na kapitálové trhy.

Ostrov si má zároveň ponechať nízku daňovú sadzbu pre podniky, ktorá je v súčastnosti vo výške 12,5 percenta. „Írsko si svoje odtrpelo,“ vyhlásil minister. „Nakoniec sú to práve írski daňoví poplatníci, ktorí zaplatili cenu za to, že sme sa museli zaručiť za celý náš bankový systém.“ Medzinárodní veritelia z Trojky, teda Európskej Komisie, Euróspskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu doteraz Dublinu požičali 85 miliárd eur.

„Medzitým už rokujeme s Trojkou o podmienkach, ktoré musíme splniť, aby sme sa spod záchranného dáždnika dostali,“ povedal v rozhovore minister. Krajina sa preto spolieha na dohodu, ktorá podľa jeho slov zohľadní obrovské náklady na záchranu bankového systému krajiny a s tým súvisiace budúce zaťaženie domáceho daňového systému.

Otázne je totiž, či je rozhodnutie eurozóny, že trvalý euroval (ESM) môže priamo rekapitalizovať choré banky, možné uplatniť aj retroaktívne – teda so špecifickým ohľadom na Írsko. „Európa potrebuje úspech a naša krajina sa v tomto ohľade javí ako najlepší kandidát,“ zhrnul svoj postoj minister.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:00