StoryEditor

Írsko je na ceste k lepšiemu ratingu

12.02.2013, 10:02
Autor:
TASRTASR
Ratingovka S&P zlepšila výhľad úverového hodnotenia krajiny na stabilný.

Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) sa pridala k Fitch a zlepšila výhľad írskeho ratingu z negatívneho na stabilný. Dôvodom je dohoda medzi Dublinom a Európskou centrálnou bankou (ECB), ktorá zvyšuje šance, že Írsko tento rok ukončí čerpanie záchranného úveru. Informovala o tom agentúra Reuters.

S&P zároveň ponechala Írsku rating na úrovni BBB-. Vláde v Dubline sa minulý týždeň podarilo uzavrieť dohodu s ECB, ktorá jej umožní previesť záväzné zmenky na dlhodobé cenné papiere. Írsko tak bude mať viac času na splatenie dlhov, ktoré mu priniesla záchrana bánk. Okrem toho Dublin tak zníži aj svoje náklady na obsluhu dlhu, uvádza S&P vo vyhlásení.

Agentúra Moody's je tak jediná z trojice najväčších ratingových agentúr, ktorá zatiaľ ponechala Írsku negatívny výhľad.

S&P ale zároveň upozornila, že ak sa Írsku nepodarí splniť podmienky záchranného úveru a dosiahnuť plánované fiškálne ciele, prípadne, ak nebude schopné získať na trhoch dostatok financií na obsluhu dlhu, môže mu výhľad opäť zhoršiť.

Na druhej strane, ak Dublin stlačí schodok v rozpočte v plánovanom termíne na požadovanú úroveň alebo sa mu podarí predať významný podiel v znárodnenom bankovom sektore, čo prispeje k redukcii jeho dlhu, môže sa Írsko dočkať aj zvýšenia ratingu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:46