StoryEditor

Radičová ostro kritizovala pomoc Grékom aj Česko

02.03.2012, 11:03
Autor:
ČTK, redČTK, red
Premiérka Radičová na summite v Bruseli povedala, že pôžička Grécku nepomôže.

Peniaze poskytované medzinárodnými partnermi na pomoc zadlženému Grécku vraj situáciu nevyriešia. V Bruseli to v noci na dnešok povedala premiérka Iveta Radičová.

"Tie peniaze im nepomohli, absolútne im nepomohli. Všetci to vedia. Ani tie (úvery), ktoré sa teraz poskytujú, nepomôžu. Povedzme si to priamo," povedala o prvom a druhom záchrannom balíku Radičová.

Grécko podľa nej získa len zlomok peňazí, väčšinu dostanú banky, ktorým krajina dlhuje. Peniaze tak vraj pôjdu hlavne do krajín, ktoré sa rozhodli na Grécko prispieť. "Tie krajiny sa skladajú samy na seba," povedala Radičová, ktorá svoju funkciu opustí po predčasných voľbách. "Peniaze nie sú pre Grécko. Okrem štyroch percent idú všetky peniaze na sanáciu bánk. Je to spôsob na saturovanie toho bankového sektora, ktorý má šancu prežiť. To je celý príbeh," dodala premiérka.

Eurozóna sa už skôr dohodla na tom, že Grécko by malo získať od partnerov druhú pomoc vo forme pôžičiek až 130 miliárd eur výmenou za nepopulárne škrty a reformy. Už v máji 2010 partneri odsúhlasili prvý balík vo výške 110 miliárd eur.

Slovenská premiérka kritikou nešetrila ani Českú republiku, ktorá odmietla podpísať fiškálny pakt. Ten dnes ráno v Bruseli na summite podpísali lídri 25 krajín Európskej únie. Jediní dvaja, ktorí podpis nepripojili, boli český premiér Petr Nečas a jeho britský kolega David Cameron.

Radičová k postoju Prahy podotkla, že v minulosti sa krajiny predbiehali, aby čo najskôr vstúpili do EÚ. Je tak podľa nej teraz, keď vzniknú problémy, zase nefér kričať, že tam nepatria. "Toto nerobí čestný a rovný chlap a ženy už vôbec nie," podotkla Radičová.

"Dvakrát v historií sa Česko bez zmluvy geopoliticky pridala k Veľkej Británii. Briti z toho získali, Česká republika dvakrát dostala trošku po nose. Trošku moc. Obávam sa, že aj teraz dostane Česká republika trošlu po nose. Trošku moc," uzavrela Radičová.

01 - Modified: 2005-04-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: RETRO: Macuškove komisie prenasledovali odporcov 02 - Modified: 2005-04-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Agrárne dotácie na tento rok 03 - Modified: 2005-04-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Uhlie prešlo na tretíkrát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:32