StoryEditor

Francúzsko porastie rýchlejšie, verí minister financií

04.02.2013, 08:57
Autor:
TASRTASR

Francúzsky minister financií Pierre Moscovici naďalej očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v tomto roku zvýši o 0,8 %. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na rozhovor, ktorý v nedeľu minister poskytol televíznej stanici France 2.

Európska komisia sa koncom februára chystá zverejniť revidované prognózy pre členské štáty únie. Medzinárodný menový fond koncom minulého roka uviedol, že francúzska vláda je vo svojej prognóze príliš optimistická.

Spresnené výsledky za 3. štvrťrok 2012, ktoré štatistický úrad INSEE zverejnil 28. decembra, ukázali, že výkon ekonomiky bol slabší a namiesto o pôvodne odhadovaných 0,2 % stúpol medzikvartálne len o 0,1 %. Ešte horší výsledok očakáva INSEE v poslednom kvartáli 2012, a to pokles HDP o 0,2 %.

Aj v úvode tohto roka bude rast druhej najväčšej ekonomiky eurozóny takmer zanedbateľný. Štatistický úrad v Paríži predpovedá, že v prvých dvoch kvartáloch 2013 stúpne HDP Francúzska len o 0,1 %. To vláde skomplikuje dosiahnutie plánovaného hospodárskeho rastu aj snahu o zníženie schodku v rozpočte na požadovanú úroveň 3 % HDP v tomto roku. Analytici sa preto domnievajú, že Francúzsko bude musieť prijať dodatočné opatrenia, aby splnilo rozpočtové ciele.
"Ak ich budeme musieť prijať, tak ich prijmeme," vyhlásil Moscovici pre France 2.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:52