StoryEditor

Európa je v pozore. Čínsky drak spomaľuje

29.05.2013, 11:40
Autor:
zajzaj
Druhé najväčšie odbytisko európskych firiem stráca dych. MMF znížil prognózy rastu.

Menový fond nemá pre Čínu dobrú správu. Nepoteší však ani európske firmy, ktoré do krajiny exportujú. Čína porastie menej, odhadujú analytici fondu a predpovedajú, že rast hospodárstva ani v nasledujúcich dvoch rokoch neprekoná osempercentnú hranicu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

MMF vo svojej najnovšej správe zrevidoval prognózy o vývoji v tamojšej ekonomike. Tá má tento a budúci rok narásť zhodne o 7,75 percenta. Odhad z apríla pritom ešte hovoril o 8-percentnom raste tento rok a 8,2-percentnom budúci rok. Fond zmenu svojho odhadu zdôvodnil neočakávaným spomalením čínskej ekonomiky v prvom kvartáli tohto roka a vyzval krajinu na hlboké štrukturálne reformy.

Čína a Európa sú pritom tesne prepojené - krajina je pre firmy z EÚ po USA druhým najvyšším odbytiskom (pre čínske firmy je únia dokonca najväčším exportným partnerom), pričom vzájomný obchod stále rastie. Podľa odhadov Európskej komisie už teraz dosahuje objemy jednej miliardy denne. V posledných rokoch sa drasticky zvýšil najmä vývoz Európy do tejto krajiny.

Ťahákom európskeho biznisu v krajine sú najmä sofistikované strojárenské výrobky, ako automobily, lietadlá, ale aj rodukty chemického priemyslu. Práve európske automobilky našli v krajine v posledných rokoch vítané odbytisko a giganty ako Volkswagen, ktorý má závod aj u nás, sa tak odpútali od stagnujúceho európskeho trhu.

 

Report si všíma aj ďalší nepriaznivý trend - rekordný nárast zadlžovania sa Číňanov. Obmedzenie expanzie na úverovom trhu síce krajine prinesie v krátkodobom horizonte pomalší rast, hospodárstvo sa však vďaka tomu dostane na udržateľnejší chodník, radí fond.

V súvislosti s očakávaným spomalením Menový fond opäť vyzval Peking, aby uskutočnil potrebné reformy vedúce k väčšiemu otvoreniu sa ekonomiky, ktoré by poviedli k nárastu investícií.

"Jüan je stále mierne podhodnotený," zopakoval stanovisko fondu na tlačovke v Pekingu jeho podpredseda David Lipman. V budúcnosti sa čísnska mena miernemu posilneniu nevyhne, rovnako ako zmierneniu kontoroly úrokových mier a výmenných kurzov. Peking však tieto tvrdenia dlhodobo odmieta a v minuloročnej výročnej správe ho dokonca označil za "mierne nadhodnotený". Jüan proti doláru minulú rok posilnil o 3,6 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:49