StoryEditor

Voda zarába. Poráža zlato i ropu

20.04.2013, 00:00
Autor:
zajzaj
A bude čoraz vzácnejšia. Voda tak láka čoraz viac investorov na burzách.

Voda poráža zlato i ropu - apoň na poli akcií spoločností zviazaných s týmito komoditami. V čase masívneho poklesu ceny zlata a stagnácie ropy sú to totiž práve vodárenské spoločnosti, ktorých akcie rastú výraznejšie. A podľa všetkého budú i naďalej - voda je totiž strategická surovina, ktorej sa venuje čoraz viac pozornosti.

Agentúra Bloomberg prišla so zaujímavým porovnaním - index S&P Global Water Index päťdesiatky vodárenských spoločností narástol od konca novembra 2001 o slušných 162 percent. Podobný ropný index S&P Global Oil Index narástol za rovnaké obdobie o 135 percent, zlatý S&P/TSX Global Gold Sector Index o 37 percent. Voda tak jednoznačne vyhráva.

Spomínaný vodný index, ktorý si len od začiatku tohto roka pripísal už 5,5 percent sa opiera najmä na rast v Ázii - trojica čínskych spoločností zahrnutých v indexe patrí do top desiatky firiem ponúkajúcich najvyšší rast akcií. Napríklad len gigant China Everbright International Ltd. ponúkol na akciách od začiatku roka až 43-percentný rast.

S&P Global Water Index. Zdroj: Standard&Poor's

"Bez vody neprežijeme, bez zlata áno," zhrnul vývoj v sektore pre Bloomberg manažér londýnskej Impax Asset Management Group Simon Gottlelier a potvrdil trend, podľa ktorého sa voda stáva čoraz viac aktraktívnou dlhodobou investíciou.

Je totiž čoraz vzácnejšia - globálna zmena klímy spolu s pokračujúcou fázou bezprecedentnej urbanizácie v rýchlo rozvíjajúcich sa krajinách a rastom tamojšej populácie spôsobí, že v budúcnosti budeme o vode počuť čoraz častejšie. Americký bezpečnostný úrad National Intelligence Council odhaduje, že do roku 2030 bude ľudstvo potrebovať až o 40 percent viac vody, ako je tomu v súčasnosti. Vo svojej správe preto varuje pred zvýšeným rizikom vojen o vodu. 

Rýchlo rozvíjajúce sa štáty si stretegickosť tejto suroviny uvedomujú čoraz viac a do tohto sektora pumpujú miliardy. Len Čína plánuje do roku 2015 minúť na ochranu vodných zdrojov v prepočte vyše 220 miliárd eur, čo je o polovicu viac ako v predchádzajúcej päťročnici. Práve takéto megainvestície vodárenským spoločnostiam pomáhajú. Nedostatok vody totiž okrem problémov v biznise hrozí aj rizikom zvýšenej politickej nestability - a práve tej sa pekingské elity desia najviac.

Investorskú atraktivitu vody potvrdzuje i americká investorská ikona Jim Rogers. "Ak viete nájsť spôsob, ako do vody investovať, v budúcnosti budete extrémne bohatí," vyhlásil ešte v roku 1999 a upozornil na fakt, že veľké regióny planéty čaká v budúcnosti jej nedostatok - veľké časti Číny a Indie, juhozápad USA alebo oblasť na západ od Červeného mora. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:16