StoryEditor

Zlato padá, investorov však láka

08.11.2015, 23:00
V neistých časoch lacných peňazí je žltý kov opäť investičnou istotou.

Cena zlata opäť atakuje hranicu 1100 dolárov za uncu, čo je skoro jeho päťročné minimum. Od polovice októbra ceny zlata spadli z 1187 na 1107 dolárov za uncu na konci minulého týždňa. Trhoví analytici hovoria, že žltý kov môže klesnúť ešte viac.

Napriek tomu mu investori veria. České médiá nedávno uviedli, že predajcom investičného zlata v Česku tento rok až trojnásobne vzrástol objem predajov. Dopyt po zlate narastá aj na Slovensku. Podľa Elizeja Macha, obchodníka z firmy Macho & Chlapovič, za posledný polrok zaznamenali zvýšený dopyt po fyzickom zlate. „Skôr ako o špekulatívne nákupy, ktoré stavajú na rast ceny žltého kovu, ide o impulzívne investície zo strachu, kam sa budú vyvíjať finančné trhy,“ hovorí Macho. Podľa neho je trh so zlatom silne manipulovaný centrálnymi bankami. Ak by nebol regulovaný, cena zlata by bola oveľa vyššia, ako je dnes.

Alternatíva voči vkladom

Medzi faktory, ktoré podporujú dopyt do žltom kove, sú jeho nízka cena, ale aj veľmi nízke úroky na bankových vkladoch. Investori tak hľadajú iné alternatívy, ako viac zarobiť. Zlato je jedným z nich.

Kým na vklade zarobíte sotva jedno percento ročne, ročný výnos si zlato od roku 2000 udržalo tesne pod hladinou desiatich percent, čo môže postupne pokračovať aj v budúcnosti. „Pri nulových úrokových sadzbách investor na tomto type aktíva nestráca. Navyše cena je atraktívna, keďže je o približne 30 percent nižšia oproti maximám spred pár rokov,“ vysvetľuje Andrej Hronec, riaditeľ odboru finančných a kapitálových trhov VÚB banky.

Podľa analytika z Capital Markets Petra Sagana sa dopyt po zlate zvyšuje aj preto, že po otrase na akciových trhoch z augusta tohto roku ľudia prechádzajú na osvedčený spôsob uchovávania hodnoty peňazí. „Odvrátenou stránkou zlata je, že neposkytuje nijaký aktívny výnos. Žiadny kupón ani úroky, ako je to pri akciách či dlhopisoch,“ dodáva Tomáš Mikulík, analytik Trim Broker.

Pri investovaní do zlata zohráva úlohu aj to, že ho ľudia môžu fyzicky vlastniť a investovať aj po malých sumách. Zlatú mincu či papierové zlato si môžete kúpiť už od tisíc eur. Navyše je záujem aj o takzvané papierové zlato, teda certifikáty naviazané na zlato. „Fyzické vlastníctvo je lepšie, pretože svoj majetok má investor k dispozícii a odpredá ho vtedy, keď to uzná za vhodné,“ vysvetľuje Sagan.

Na druhej strane, s investíciou do zlata sa spájajú dosť vysoké transakčné náklady, ale aj náklady spojené s jeho držaním. Ak ho nechcete mať doma v trezore, musíte ho uložiť v banke, ktorá si za jeho skladovanie pýta poplatky. Niektorí investori vkladajú peniaze do zlatých mincí, ktoré majú aj zberateľskú hodnotu. Najmä v USA sú tieto mince populárne. Naopak, v Číne a Indii je populárne fyzické zlato v podobe šperkov.

Ceny iných drahých kovov zvyčajne kopírujú zlato. Nie vždy to však platí. „V krízovom roku 2011 cena striebra poklesla o viac ako 55 percent a platina bola dokonca ešte minulý rok drahšia ako zlato, hoci už nie je,“ ilustruje Sagan.

Záujem o striebro a platinu je teda za posledné roky menší ako o zlato. „Tieto kovy vo fyzickej forme sú zaťažené na Slovensku DPH, platina je navyše dosť nelikvidná,“ dodáva Hronec. Analytici radia mať v zlate časť investícií, ale nie všetko. Ideálne je tam mať uložených asi 10 percent zo svojho investičného portfólia.

Zlato ako istota

Zlato stále väčšina investorov chápe ako bezpečný prístav. Teda investícia, ktorá vám nezarobí horibilné sumy za krátky čas, ale prináša istý výnos. Investori v neistých časoch a v ére lacných peňazí veria, že zlato môže byť dobrá investícia.

Investície do mien ako dolár či euro sa v poslednom čase dajú len ťažko predpovedať, keďže množstvo lacných peňazí v obehu zráža ich výpovednú hodnotu. Peniaze už jednoducho nie sú uchovávateľom hodnôt. Zlato ním však stále je. „Historicky sa zlato považovalo najmä za poistku pred rizikom zrýchlenia inflácie. Táto obava však vzhľadom na súčasný vývoj spotrebiteľských cien nie je aktuálna,“ pripomína Vladimír Vaňo, analytik Sberbank Slovensko.

Na druhej strane, Macho poukazuje na to, že produkcia zlata klesá, lebo sa neinvestuje do ťažby. Jeho cena bude teda isto stúpať. Či to však bude o rok, alebo o dva, to si Macho netrúfa odhadnúť.

01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Horúčka je späť. Prečo je zlato také atraktívne a jeho cena rastie do nebies 03 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 04 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:58