StoryEditor

Investícia do zlata sa vám vráti až o niekoľko storočí

20.01.2014, 23:00
Zlato môže fungovať ako nástroj na zabezpečenie, ale iba v prípade, ak je investičný horizont dlhý niekoľko storočí.

Ak niečo slúži ako monetárny nástroj, malo by si to uchovávať nemennú hodnotu počas kratších časových období. Inak povedané, takýto nástroj by mal mať stabilnú mieru návratnosti. Ak dnes zarobím nejaké peniaze, nechcem, aby mi ich hodnota zajtra klesla o 50%. Ak dnes miniem dolár, nechcem, aby jeho hodnota zajtra vzrástla o 50%. Aj keby sa tieto pohyby časom vyrovnali, bolo by to veľmi otravné a nepohodlné. Radšej by som žil vo svete, kde peniaze budú hodnotu uchovávať.

Kúpnu silu peňazí môžeme merať tým, ako sa mení cenová hladina. Môžeme ale merať aj kúpnu silu zlata - ak jeho cena rastie rovnako rýchlo ako cenová hladina, kúpna sila zlata zostáva rovnaká. Keď cena zlata rastie rýchlejšie, rastie aj jeho kúpna sila a naopak. Vieme, že v dlhom období je návratnosť zlata vyššia, než pri peniazoch. To ale znamená len to, že v dlhom období uchováva zlato hodnotu lepšie ako hotovosť. Ako si ale zlato stojí v kratšom období a najmä v posledných rokoch?

Ak sa pozrieme na samotný rok 2013, pre zlato to dobre nedopadne. Keby ste dostávali mzdu v zlate, nakúpili by ste si toho na konci minulého roka o 25% menej. Dolárová mzda by prešla oveľa menšou stratou hodnoty. Ale je jasné, že posledný rok nebol pre zlato zrovna najlepší. Ako vyzerá situácia za posledné dva roky? V roku 2012 sa kúpna sila zlata držala kúpnej sily dolára, jej volatilita bola ale vyššia. A potom prišiel zlý rok 2013. Trojročný vývoj potom ukazuje nasledujúci graf:


Zlato sa teda hotovosti nemôže vyrovnať ani pri trojročnom pohľade späť. Čo sa týka schopnosti uchovať hodnotu, je to smutné vysvedčenie. Neznamená to však, že by ľudia nemali investovať do zlata. Poučenie je také, že ceny komodít sú aj počas krátkeho obdobia veľmi volatilné a preto sú nevhodným platobným nástrojom. Sú tu lepšie alternatívy a v Spojených štátoch ich reprezentuje Fed, uzatvára na svojom blogu ekonóm David Andolfatto z Federal Reserve Bank of St. Louis. Upozorňuje tiež na novú štúdiu "The Gold Dilemma" (autormi sú Claude Erb a Campbell Harvey). Tá dospela k nasledujúcemu záveru:

"Zlato ľudí vzrušuje po tisíce rokov, jeho úloha v diverzifikovanom portfóliu ale ešte nie je tak úplne objasnená. Podľa našich výpočtov zlato môže fungovať ako nástroj na zabezpečenie, ale iba v prípade, ak je investičný horizont dlhý niekoľko storočí. Pre praktickejšie investičné horizonty zlato ako spoľahlivé zaistenie proti inflácii nefunguje. V súčasnej dobe je potom jeho reálna cena relatívne k historickým štandardom vysoko. V minulosti dochádzalo v takých situáciách k poklesu návratnosti generované týmto aktívom pod dlhodobý priemer. Ak však dôjde k tomu, že rozvíjajúce sa ekonomiky budú naďalej zvyšovať domáce zásoby zlata relatívne k HDP alebo na hlavu, cena zlata môže aj naďalej rásť. Investori sa teda musí rozhodnúť, či sa riadiť podľa histórie, alebo či došlo k štrukturálnemu posunu a tentoraz je to inak."

(Zdroj: MacroMania)

01 - Modified: 2005-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na východné SR smeruje americký investor
01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 04 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 05 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:26