StoryEditor

Amerika čaká horúčku po ľuďoch s titulmi

27.06.2013, 12:30
Autor:
zajzaj
Podľa najnovšej štúdie budú do konca dekády v USA chýbať milióny technicky vzdelaných ľudí.

Ľudia s kvalifikáciou v oblasti zdravotníctva, matematiky či prírodných vied sú v Amerike ohrozeným druhom. Vyplýva to z najnovšej štúdie think-tanku Center on Education and the Workforce pri univerzite v Georgetowne o ktorej informovala agentúra Reuters.

Závery reportu nie sú pre Ameriku priaznivé - do roku 2020 bude na tamojšom trhu práce chýbať až dvadsať miliónov vysoko kvalifikvaných pracovníkov v spomentých oblastiach, čo môže mať na celú ekonomiku krajiny negatívny vplyv. "Spojené štáty neprodukujú dostatok odborníkov s vyšším ako stredoškolským vzdelaním už od osemdesiatych rokov minulého storočia," varuje správa a odhaduje, že do roku 2020 bude až 65 percent pracovných pozícií v krajine vyžadovať vysokoškolský diplom. V absolútnych číslach to je 165 miliónov pozícií. Na 35 percent z celkového počtu miest bude pritom potrebný minimálne bakalársky diplom.

V Amerike sa už pritom niekoľko firiem sťažovalo na ťažkosti s prijímaním nových zamestnancov, a to aj pri súčasnej relatívne vysokej, 7,6-percentnej miere nezamestnanosti. Tento trend podľa správy spôsobí, že v USA ešte viac vzrastie prijímová a majetková nerovnosť, keďže ľudia s titulom si budú môcť vypýtať ešte viac.

Ťahákom budú najmä ľudia s diplomami z takzvaných STEM odborov, teda prírodných vied, technológických odborov a matematiky (angl. Science, Technology Engineering and Mathematics). Najviac rásť budú totiž sektory, ktoré takto vzdelaných ľudí vyžadujú, a to do roku 2020 až 31-percentným tempom.

"V budúcnosti čakajú podniky ťažkosti s hľadaním zamestnancov s vyšším ako stredoškolským vzdelaním," varuje správa a vyzvýva na väčšiu podporu vzdelanosti. Do konca dekády podľa odhadov centra vzrastie celkový pošet pracovných pozícií v krajine na 165 miliónov (v roku 2010 to bolo 140 miliónov), pričom 31 miliónov už existujúcich pozícií bude uvoľnených z dôvodu odchodov do dôchodku.

Trend vyššej atraktivity vzdelania na trhu práce pritom podľa analytiko už začal. "Najväčší podiel ľudí, ktorí si po skončení recesie našli prácu, bol v skupine s bakalárskym a vyšším vzdelaním," píše sa v reporte.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:46