StoryEditor

Grécke médiá: Chudobní Slováci sú voči nám tvrdí

08.07.2015, 00:00
Ak sú Slováci takí chudobní, že nám nemôžu pomôcť, tak ich vôbec nemali prijímať do EÚ, tvrdia Gréci v diskusiách.

Slováci nemajú právo vyhadzovať Grékov z eurozóny a sťažovať sa na to, že musia pomáhať bohatým Grékom. Aj takéto názory sú dnes bežné v článkoch gréckych médií a v diskusiách pod nimi.

Práve Slovensko je totiž v Grécku najčastejšie uvádzané ako príklad krajiny, ktorá má vážny problém s tým, že musí dotovať Grékom vysoké platy a dôchodky. „Trvajú na tom, že sú príliš chudobní na to, aby platili za chyby bohatšieho Grécka. Prečo teda takým chudákom dovolili vstúpiť do Európskej únie?,“ tvrdí diskutujúca Georgia Konstantin pod článkom na webe gréckeho denníka Kathimerini.

Čítajte viac:
Grékom sa ani nesnívalo o tom, čím muselo prejsť Slovensko, povedal Fico Tsiprasovi

Bežní Gréci Slovákom: Musíte nám pomáhať
Gréci, ďakujeme. Odíďte (komentár šéfredaktorky HN)
Mýtus o gréckom dlhu (komentár)

Bratislava ako Atény? Nebuďte smiešni

Grécke médiá si v posledných dňoch v čoraz väčšej miere všímajú protigrécke nálady na Slovensku aj v ďalších postkomunistických krajinách. Poukazujú najmä na fakt, že Slováci sú nespokojní s tým, že museli z vlastných peňazí platiť záchranu Grécka. „Chudobnejšie bývalé komunistické národy eurozóny, ktoré samy museli zniesť bolestivé reformy a škrty, zaujali tvrdú pozíciu voči Grécku po víťazstve odporcov dohody s veriteľmi v referende,“ píše portál ekathimerini. com.

Ten vzápätí cituje bratislavskú čašníčku. „Počula som, že niektorí Gréci majú dôchodky vyššie ako tisíc eur. Je to poburujúce. Odmietam platiť za ich dlhy, kým oni v porovnaní s mojím platom bohatnú,“ hovorí čašníčka.

Podobne sa vyjadruje aj asi 30-ročný bratislavský podnikateľ. „Výsledok referenda je dobrá správa pre eurozónu. Gréci by ju mali opustiť, to ju len ozdraví.“

Takéto slová Grékov nahnevali. Stále totiž žijú v presvedčení, že ich krajina je oveľa vyspelejšia a znamená pre Európu väčší prínos, než Slovensko, ktoré sa len nedávno zbavilo komunistického zmýšľania. „Porovnávať Atény a Bratislavu? Nebuďte smiešni,“ reaguje diskutujúci Alexandros Kapellos.

Chudobní príbuzní

Portál ekathimerini.com tiež pripomína, že na Slovensku je priemerná mesačná mzda 880 eur. „Slovensko, bývalý komunistický štát s 5,4 milióna obyvateľmi, vstúpilo do eurozóny v roku 2009. Trpelo vysokou nezamestnanosťou napriek veľkému ekonomickému rastu v uplynulých rokoch.“

Server takisto upozorňuje, že šéf slovenského rezortu financií Peter Kažimír bol prvým ministrom euroskupiny, ktorý Grécko varoval pred tým, že nie v referende privolá prízrak odchodu Atén z eurozóny. „S takýmto výsledkom referenda sa rozvíja možný scenár krízy, ktorým je postupný odchod Grécka z eurozóny,“ cituje server Kažimíra.

Čo na kritiku od Slovákov hovoria grécki diskutujúci:

"Naozaj? Sotva opustili sovietske zmýšľanie a okamžite chápu zmýšľanie slobodného, moderného sveta? Naozaj?"

"Len to, že môžu teraz cestovať do iných krajín a Európska centrálna banka naliala nejaké peniaze do ich bánk, nerobí zo Slovákov moderne zmýšľajúcich ľudí."

"Európske krajiny prichádzali a odchádzali. Len sa pozrite, koľko rôznych názvov mala vaša krajina a koľkým iným štátom patrila. Grécko vždy bolo Gréckom tisícky rokov a zostane ním ďalšie tisícky rokov."

01 - Modified: 2007-07-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Wall Street čakal na rast cien akcií
01 - Modified: 2023-05-21 16:42:42 - Feat.: - Title: V gréckych parlamentných voľbách podľa prognóz zvíťazili vládnuci konzervatívci 02 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 03 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 04 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 05 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:52