StoryEditor

Slovenský biznismen má v tomto roku zarobené: Nikoho nepresviedčam, že som miliardár

17.10.2015, 17:16
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Aj vďaka tomu jeho skupina Arca Capital čaká tento rok zisk vyše štvrť miliardy českých korún.

Slovenský finančník Pavol Krúpa, ktorý aktuálne útočí na šéfov aj majiteľa OKD, má za sebou aj podstatne istejší biznis. Vďaka stávke na akcie Kellnerovho operátora O2 má tento rok zarobené. Aj vďaka tomu jeho skupina Arca Capital čaká tento rok zisk vyše štvrť miliardy českých korún (v prepočte takmer 10 miliónov eur).

Pre niektorých miliardár, pre iných bezohľadný investičný žoldnier, ktorý iba spravuje peniaze iným. Názory na Pavla Krúpu sa rôznia. On sám to príliš nerieši.

"Ja nikoho nepresviedčam, že som miliardár. Ani nechcem, aby sa to o mne písalo. Na druhej strane majetok máme momentálne za nejakých 480 miliónov eur a tento rok chceme narásť o ďalších sto miliónov," hovorí Krúpa, ktorý za sebou tento rok jeden preukázateľne úspešný obchod má. Jeho firmy zarobili stovky miliónov korún na akciách O2.


Prečítajte si aj: Slovenský biznismen zarobil spolu s Čechom milióny eur. Na Kellnerovom rozdelení O2


"Po bitke je každý generál"

"Rozdelenie O2 na infraštruktúru a maloobchodnú časť bolo unikátne, ale logické rozhodnutie. Avšak veľké fondy, ktoré sa zameriavajú na stabilnejší infraštruktúrny biznis, začali akcie nového maloobchodného O2 logicky vypredávať, to cenu ťahalo dole. My sme ale flexibilní a zameriavame sa na rýchle príležitosti. A podľa našich analýz boli ceny O2 veľmi podhodnotené," vysvetľuje svoju masívnu stávku na modrého operátora Krúpa v rozhovore pre MF DNES.

A zatiaľ čo trh v prvej polovici roka stresovali informácie o plánovanom zadlžení firmy či o slabej dividendovej politike, čo viedlo k odlivu množstva drobných akcionárov a pádu ceny, Krúpa pracoval s informáciami, ktoré naopak naznačovali príležitosti.

Dokonca u svojich spoločníkov loboval za to, aby Arca na nákup akcií vynaložila miliardu českých korún. „Spoločníci mi to zatrhli. Teraz toho ľutujú, ale je fakt, že po bitke je každý generál," smeje sa slovenský podnikateľ.

V skupine má síce najväčší podiel a tiež najsilnejšie slovo, ale ako sám hovorí, veľké rozhodnutia sú vždy výsledkom spoločnej dohody. Krúpa má vo firme 40 percent, 30 percent drží jeho dlhoročný spoločník Peter Krištofovič, pätinový podiel má dlhoročný finančný manažér Arca Capital Rastislav Velič a desatinový akciový balík patrí Henrichovi Kišovi.

Zisk Arca Capital bude vysoko nad 250 miliónmi

Miliarda to nakoniec po dohode so svojimi spoločníkmi zo Slovenska nebola, ale niekoľko sto miliónov áno. Jeho firmy nakúpili vyše tri milióny akcií. Pripomeňme, že začiatkom júna sa ich cena pohybovala okolo 70 českých korún za kus, koncom augusta sa však už obchodovalo za viac než 230. Krúpa uvádza, že v priebehu niekoľkých mesiacov nakupoval akciu v priemere za 130 českých korún.

Asi polovicu z nich so ziskom následne na trhu predal. "Čistý zisk iba spoločnosti Arca Capital Bohemia bol len za tento polrok sto miliónov českých korún. A to sme vypredali iba časť akcií O2," hovorí Krúpa. Celkový zisk na akciách O2 sa podľa neho pohybuje od 200 do 400 miliónov českých korún s tým, že veľká časť ešte nie je realizovaná. To znamená, že Arca akcie naďalej drží.

Už teraz Krúpa hovorí o tom, že zisk Arca Capital za celý rok bude vysoko nad štvrť miliardy českých korún. "Nedá sa povedať, že by náš zisk ovplyvňovalo jedine O2, máme celé množstvo úspešného biznisu, navyše projekt O2 nie je ešte ukončený," zdôraznil.

Firmy zo skupiny Arca naďalej držia vyše 1,5 milióna akcií O2 a skorý výpredaj Krúpa nechystá. Naopak. „Naďalej máme asi 1,5 milióna akcií na Arce. Na ďalších firmách asi 500-tisíc kusov a plánujeme dokupovať. Veríme, že cena ešte pôjde hore," dodáva.

"Projektu veríme, firma má dobré vedenie, dobré postavenie na trhu. Očakávame, že si akcie ponecháme ako dlhodobú dividendovú investíciu," hovorí Krúpa, ktorý sa preslávil napríklad ako kupec akcií Moravia Energo od zosnulého expremiéra Stanislava Grossa. Aj preto by sa ďalšie investície do O2 podľa neho mohli presunúť pod krídla jeho dividendového fondu Arca Capital CEE.

 

01 - Modified: 2007-10-16 06:13:00 - Feat.: 0 - Title: Pension Companies Might not be Allowed to Invest in Real-Estate Funds
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 03 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší 04 - Modified: 2024-02-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Zomrel bankár Jacob Rothschild. Kto to bol a prečo je táto rodina už stáročia terčom najhlúpejších konšpirácií? 05 - Modified: 2024-01-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Obľúbený fast food pomaly mizne zo Slovenska. V Bratislave zostáva už len jedna prevádzka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:56