gchahal.com
StoryEditor

Z introverta zazobaný donchuan. K miliónom sa dopracoval z detskej izby

13.01.2014, 23:00
Autor:
pnpndlmdlm
Gurbaksh Chahal bol počas školy outsider. Dnes je z neho mladý a sexi multimilionár.

Gurbaksh Chahal má iba 35 rokov a už stihol na internete zarobiť nekresťanské peniaze. Vďačný je za to vraj svojim spolužiakom. Kým sa jeho rovesníci počas celého dospievania vysmievali jeho turbanu, Gurbaksh už rozmýšľal nad prvým biznisom. V šestnástich rokoch sa stal milionárom prvýkrát. O dva roky neskôr svoje kvality potvrdil aj druhým online biznisom, neskôr predal Yahoo! za neuveriteľných 300 miliónov dolárov. Dnes sa venuje už svojej štvrtej firme Gravity4, vydáva knihy a bojuje proti zločinu z nenávisti.

Šikanovaný introvert

Indickí imigranti. Takto sa Američania pozerali na mladého Gurbaksha Chahala a jeho rodinu cez prsty. Ako prisťahovalci, ktorí lipli na svojich tradíciách, boli ľahkým terčom posmeškov okolia. A mladý Gurbaksh obzvlášť. „Šikanovanie, keď máte päť rokov, je iné, ako keď máte pätnásť,“ spomína Gurbaksh na svoje detstvo v rozhovore pre Huffingtonpost.com. „Bol som absolútny introvert. Nikdy som nebol ten typ osoby, ktorý sa postaví s prejavom pred spolužiakov,“ dodáva Gurbaksh Chahal.

No dnes sa ukazuje na verejnosti viac ako rád. Dalo by sa povedať, že sa v tom až vyžíva. „Keď sa cítite pohodlne v niečom, stane sa z vás extrovert,“ vysvetľuje mladý milionár. Naráža pri tom na svoj prerod, keď zo šikanovaného utiahnutého dieťaťa vyrástol uznávaný, bohatý a navyše aj výborne vyzerajúci muž.

„Vy sa musíte rozhodnúť, buď sa vzdáte a ostanete introvertom a necháte sa zožrať zaživa, alebo si uvedomíte, že kvôli nejakému dôvodu ste na tejto planéte,“ tvrdí Gurbaksh Chahal. A dodáva, že práve šikanovanie mu dalo silu pochopiť svoju úlohu v živote skôr – už v šestnástich – a bol to podľa neho ten najväčší dar. Vykašľal sa na školu a pustil sa do podnikania s rekonštruovanými tlačiarňami.

K miliónom z detskej izby

No nevykašľal sa na školu len tak, z minúty na minútu. Bol to premyslený krok, ktorý prekonzultoval aj so svojimi rodičmi. Značnú časť štúdia totiž strávil v knižnici a počítačových laboratóriách, kde skúmal internet, dot-com boom a možnosti, ktoré na podnikanie ponúka. „Mal som 16 a chcel som byť súčasťou toho,“ spomína mladý milionár, ako rozbehol prvé podnikanie vo svojej detskej izbe.

Až keď jeho spoločnosť mala stotisícové obraty, dohodol sa s rodičmi na prerušení štúdia. V prípade, že by sa mu v podnikaní nedarilo, zaradil by sa medzi masu spolužiakov. Dokončil by si strednú školu, začal štúdium na vysokej  a robil to, čo väčšina jeho spolužiakov. No na to ani nepomyslel. „Keď ste pre niečo zapálený, nájdete spôsob, ako dosiahnuť úspech,“ tvrdí Gurbaksh Chahal. V osemnástich mal viac peňazí, ako by sa jeho rovesníkom snívalo.

Americký sen na tretiu

Keďže kamarátov nemal, svoj voľný čas si musel rozložiť inak. Najlepšie do „bokoviek“, na ktorých slušne zarábal. Kupoval za facku a predával podstatne drahšie. Zameral sa pritom na renovované tlačiarne, ktoré nakupoval na blšáku za 50, a predával na eBayi za vyše 200 dolárov. Tieto peniaze následne použil na rozbeh startupu ClickAgents. Gurbaksh založil prvý startup Click Agents ešte v roku 1999. Mal vtedy len 15 rokov a išlo o jednu z prvých sietí zameraných na online prezentáciu a reklamu na internete. Iba rok a pol trvalo, kým hodnota firmy dosiahla miliónovú hodnotu.

Budúci milionár ju vtedy predal za slušných 40 miliónov dolárov spoločnosti ValueClick. Čo mu ostalo, bol titul jedného z priekopníkov v podnikaní s online reklamou. Treba povedať, že v online sa Gurbaksh Chaha cítil naozaj veľmi sebavedome. Už v januári 2004 zakladá svoju druhú spoločnosť BlueLithium, v tomto prípade išlo o sofistikovaný systém, ktorý pomáhal inzerentom zacieliť cez dáta, analytiku a optimalizáciu. Len tri roky trvalo, kým sa firma dostala medzi 100 súkromných amerických spoločností, medzi nimi aj Google, Skype či Salesforce.com.

V roku 2006 bola vyhlásená za Inovátora roka. Už vtedy si 25-ročný Gurbaksh Chahal mohol začať mädliť ruky. Na jeho firmu číhalo obrovské Yahoo! Mladému milionárovi za jeho rozbehnutú spoločnosť zaplatilo 300 miliónov dolárov. Na konte má 340 miliónov dolárov a v hlave ďalší biznis plán. Po tom, ako Gurbaksh Chahal predal svoje prvé dva startupy, prišiel s tretím a založil RadiumOne. Z toho ho predstavenstvo spoločnosti v roku 2014 vyhodilo po tom, čo sa dopustil domáceho násilia. Následne zakladá svoju štvrtú technologickú spoločnosť nazvanú Gravity4. Ako inak, opäť zameranú na online reklamu.

Ste divný? Máte šancu uspieť

Gurbaksh Chahal prirovnáva svoju cestu za bohatstvom a skúsenosti k Billovi Gatesovi a Stevovi Jobsovi. Je presvedčený, že úspešní boli práve preto, že neboli obľúbenými kráľmi maturitných večierkov, naopak, pre rovesníkov boli čudáci a celkom iní ako väčšina.

„Byť iným prirovnávam k plátnu, na ktoré kreslíte, kto ste a čo chcete byť, a nie to, ako sa snažíte byť niekým, kým nie ste,“ tvrdí Chahal. A dodáva, že mal šťastie na dobré biznis plány. No riadi sa tiež heslom, že spoločnosti treba niečo vrátiť späť. Jeho vkladom je milión dolárov, ktorými založil neziskovú organizáciu BeProud. Bojuje tak proti zločinom z neznášanlivosti.

A tvrdí: „Je to skoro ako zakladať nový startup. Odmenou je však „zmena“, oveľa hodnotnejšia ako akýkoľvek zárobok,“ vyjadril sa pre Entrepreneur.com. Objavil sa v niekoľkých televíznych reláciách, Oprah Winfrey šou nevynímajúc. V roku 2010 získal ocenenie Lídri v manažmente a za jeho úspechy ako podnikateľ získal čestný doktorát z komerčných vied na Pace University. Okrem toho si vyskúšal aj pozíciu spisovateľa, v knihe The Dream radí, ako zarobiť milióny.

01 - Modified: 2017-07-05 15:58:21 - Feat.: - Title: Henry Ford: Kapitál na firmu vyzbieral na ulici a odštartoval automobilovú revolúciu 02 - Modified: 2017-05-15 08:56:39 - Feat.: - Title: Ázia prudko bohatne. Tamojší milionári porážajú Európanov aj Američanov 03 - Modified: 2016-01-19 14:17:07 - Feat.: - Title: Nožnice sa roztvárajú stále viac. 62 superboháčov vlastní toľko, ako polovica sveta 04 - Modified: 2015-12-26 19:21:58 - Feat.: - Title: Milionárske Vianoce: Koľko minuli tí najbohatší za darčeky tento rok? 05 - Modified: 2015-12-04 22:00:02 - Feat.: - Title: Pohľad na svet očami milionára prekvapí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:24