StoryEditor

Bahamy a Švajčiarsko už netiahnu. Nový daňový raj je v USA

27.01.2016, 14:40
Autor:
FinWeb.skFinWeb.sk

Offshorové firmy majú nový biznis. Vsádzajú na prevádzanie peňazí zo zavedených daňových rajov ako sú Bermudy, Panenské ostrovy alebo Švajčiarsko do Spojených štátov. V niektorých častiach USA totiž oproti doterajším daňovým rajom neplatí nový zákon o zverejňovaní informácií, píše iDnes.cz.

"Aká irónia. Ešte donedávna Spojené štáty pokrytecky kritizovali švajčiarskej banky a teraz sa samy stali daňovým rajom," uviedol nedávno právnik zürišskej advokátskej kancelárie Anaford AG, Peter A. Cotorceanu, ktorého cituje agentúra Bloomberg.

Londýnske advokátske kancelárie i mnohé dôveryhodné švajčiarskej spoločnosti sa v súčasnosti snažia pomôcť zámožným klientom presunúť ich účty z miest ako sú Bahamy alebo Britské Panenské ostrovy do Nevady, Wyomingu a Južnej Dakoty - troch amerických štátov, ktoré podporujú nízke zdanenie a kde neplatia nové medzinárodné požiadavky na zverejňovanie informácií.

Renomovaná finančná inštitúcia so storočnou tradíciou rodiny Rothschildovcov neváhala a už si otvorila v meste Reno v americkej Nevade - len niekoľko blokov od vyhlásených kasín Harrah a Eldorado - novú úverovú spoločnosť, ktorá sa na prevádzanie bohatstva zahraničných klientov z offshorových rajov do USA špecializuje.

Okrem Rothschildovcov sa v poslednej dobe na Ameriku preorientovali aj ďalšie offshorové spoločnosti, ako napríklad švajčiarska Cisa Trust Co. SA, ktorá sa zameriava na latinskoamerickú klientelu. Alebo tiež jedna z najväčších firiem v odbore Trident Trust Co., ktorá už v decembri presunula desiatky účtov zo Švajčiarska, Kajmanských ostrovov a ďalších lokalít do najľudnatejšieho mesta Južnej Dakoty Sioux Fall.

Nové Švajčiarsko

Pre finančného poradcu sú tak v súčasnosti Spojené štáty veľkou príležitosťou. Ako podľa Bloombergu poznamenal generálny riaditeľ Rothschild & Co. Andrew Penney, Spojené štáty sú najväčším daňovým rajom na svete, kde chýbajú prostriedky na vynútenie daňových zákonov a kde je len malá vôľa k ich zavedeniu.

Mnohí ľudia v odbore preto začali USA označovať za nové Švajčiarsko, teda za miesto, kde sa svetová zámožná elita môže vyhnúť plateniu daní.

Spojené štáty pritom samy dlhé roky kritizovali krajiny, ktoré bohatým Američanom pomáhali ich peniaze ukrývať. Teraz sa USA samy stávajú hlavným útočiskom pre tých, ktorí chcú svoje bohatstvo ukryť v daňovom raji.

Prezidentka spoločnosti Trident v Južnej Dakote potrebu utajenia informácií obhajuje. Tajné účty či už v USA alebo vo Švajčiarsku sú podľa nej legitímne, pretože ich vlastníkov chráni pred prípadnými únosmi alebo vydieraním, ku ktorým by mohlo dôjsť v ich domovine. Bohatí ľudia tiež v úschove peňazí podľa nej uprednostňujú Spojené štáty pred inou lokalitou kvôli väčšej bezpečnosti.

01 - Modified: 2008-01-21 18:04:19 - Feat.: 0 - Title: Fico čaká na druhú dôveru
01 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 02 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 03 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch 04 - Modified: 2023-03-13 11:35:50 - Feat.: - Title: Vyriešte to rýchlo, hrozí problém, volajú veritelia skrachovanej americkej banky SVE 05 - Modified: 2023-03-13 07:53:41 - Feat.: - Title: Po SVB skrachovala ďalšia banka. Americké úrady uzavreli newyorskú Signature Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:37