StoryEditor

Barroso: Nezamestnanosť ukazuje, že kríza je stále tu

14.03.2013, 12:30
Vysoká nezamestnanosť podľa šéfa EK znamená, že krízu sa nedarí prekonať.

Neprípustne vysoká úroveň nezamestnanosti naznačuje, že krízu sa nám ešte nepodarilo prekonať, avšak môžeme povedať, že úsilie vynakladané členskými štátmi prináša výsledky v podobe úprav v nerovnováhe medzi jednotlivými európskymi ekonomikami. Uviedol to predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso v liste pre premiérov a prezidentov štátov EÚ.     

Lídri EÚ dnes prichádzajú do Bruselu na summit zameraný na zvýšenie ekonomického rastu a tvorbu zamestnanosti.     

"Boli sme svedkami zlepšenia podmienok na finančných trhoch v druhej polovici roku 2012, to však neviedlo k oživeniu reálnej ekonomiky, pričom nezamestnanosť dosiahla doteraz nevídané miery vo viacerých členských štátoch," uviedol Barroso.    

Predseda EK spresnil, že korekcie rozpočtovej bilancie s cieľom stabilizovať stav verejných financií a znižovať mieru štátneho a súkromného zadlženia pre členské štáty znamenajú obrovskú záťaž z krátkodobého hľadiska.     

"Sociálne dopady krízy sú pre Európsku komisiu osobitným dôvodom na znepokojenie," priznal Barroso v otvorenom liste pre lídrov EÚ.     

Aj napriek tomu, že tohoročné ekonomické prognózy nie sú dôvodom na radosť, pri raste HDP 0,1 % pre EÚ a -0,3 % pre eurozónu, Barroso považuje za pozitívny signál skutočnosť, že dochádza k náprave niektorých makroekonomických výkyvov známych ešte spred vypuknutia krízy. Okrem toho štrukturálne reformy, ktoré prebiehajú vo viacerých členských krajinách vedú k zrovnovážneniu európskej ekonomiky, najmä však v oblasti eurozóny.     

Barroso za úspech považuje aj skutočnosť, že došlo k pokroku v oblasti fiškálnej konsolidácie, keď sa podarilo znížiť celkové fiškálne deficity a udržiavať pod kontrolou nárast zadlženosti.     

Barroso v závere listu pre lídrov EÚ uviedol, že počas svojej prezentácie na summite EÚ sa zameria na výzvy spojené so znižovaním nezamestnanosti v radoch európskej mládeže a so zvyšovaním konkurencieschopnosti EÚ ako jedného z hráčov na poli globálnej ekonomiky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:07