StoryEditor

V novom fastfoodovom gigante bude mať prsty aj Warren Buffett

27.08.2014, 11:37

Fastfoodová firma Burger King sa spojila s kanadskou spoločnosťou Tim Hortons, známou svojou kávou a pečivom. Sídlo oboch gigantov sa potom presťahuje do Kanady, aby sa vyhli plateniu vysokých amerických daní. „Presťahovanie sídla novo vzniknutej spoločnosti do krajiny s menším daňovým zaťažením je pomerne bežné,“ povedal pre HN Peter Bukov, analytik Capital Markets. Spojenie gigantov navyše podporil aj miliardár Warren Buffett.

Spojenie gigantov

Spojením Burger Kingu a Tim Hortons vznikla tretia najväčšia firma na svete, ktorá sa venuje rýchlemu občerstveniu. Informovala o tom PR Newswire, ktorá poskytuje tlačové správy firiem médiám. Firma, ktorá vznikne, bude mať dokopy hodnotu 18 miliárd a 18-tisíc reštaurácií vo viac ako sto krajinách sveta.

Týmto krokom americké firmy nielen zväčšia svoju hodnotu, ale aj rozšíria svoje služby. Burger King tak bude môcť zákazníkom servírovať aj kávu a pečivo, čím sa o krok priblíži svojmu veľkému rivalovi, McDonald´s. Analytik Peter Bukov rozhodnutie Burger Kingu považuje za krok správnym smerom.

Rozšírenie produktov McDonald´s na kávu a pochutiny firme prospelo. Mnoho ľudí dnes využíva tento fast food už iba na sladké občerstvenie,“ skonštatoval Bukov. Spojenie známych značiek však bude mať podľa neho aj svoje úskalia. „Bude záležať na cene a kvalite kávy a občerstvenia, aké nová firma ponúkne. Na Slovensku napríklad Burger King totálne zlyhal,“ vysvetlil, čo rozhodne vojnu McDonald´s a Burger Kingu v oblasti kávy a pečiva.

Obchod podporuje aj jeden z najbohatších ľudí planéty

Spojenie gigantov podporuje aj miliardár Warren Buffett. Ten bol vyhlásený v roku 2008 časopisom Forbes za najbohatšieho človeka na svete. Práve Buffettova holdingová spoločnosť Berkshire Hathaway sa má podľa denníka Wall Street Journal podieľať na tomto obchode.

Berkshire Hathaway má pomôcť až s jednou štvrtinou financovania obchodu. Warren Buffett získa asi 9-percentný podiel na celkovom trojmiliardovom obchode. Manažment firmy Burger King potvrdil, že Buffetova firma nebude fungovať v manažmente novej spoločnosti a pomôže len s financovaním.

Buffett je však známy svojimi presnými predpoveďami a vynikajúcim zmyslom pre investície. „Buffet očakáva úspešnosť daného obchodu a predpokladá, že nová značka pôjde agresívne za svojím cieľom. Financovanie je však rizikové, no Buffet pravdepodobne čaká vysokú návratnosť kapitálu,“ povedal Bukov o účasti amerického miliardára na spojení gigantov.

Sťahovanie kvôli daniam nie je žiadnou novinkou

To, že sa niektoré spoločnosti sťahujú za nižším daňovým zaťažením do inej krajiny, je známe už dávno. Čoraz častejšie to však robia práve americké spoločnosti, ktoré týmto krokom môžu ušetriť miliardy. Tým nielen oberajú o príjem štátnu pokladnicu, ale aj znižujú počet pracovných miest, ktoré vytvoria v inej krajine. „Presťahovanie sídla novo vzniknutej spoločnosti do krajiny s menším daňovým zaťažením je pomerne bežné. Najčastejšie sa využíva Írsko, kde odvádzajú dane viacerí svetoví giganti,“ povedal Bukov.

Práve kvôli tomuto trendu, takzvanému tax alebo corporate inversion, sa snaží bojovať nielen americká vláda, ale aj výskumná skupina Občania pre daňovú spravodlivosť. Táto výskumná skupina zverejnila zoznam spoločností, ktoré využívajú „daňové nebá“, namiesto odvádzania daní americkej vláde. Medzi firmy, ktoré takýmto spôsobom obchádzajú zákon, patria firmy ako Apple, Microsoft a Nike. Novým obchodom a presťahovaním by sa k nim pridal aj Burger King, ktorého sídlo firma plánuje presunúť do Kanady. „Daň v Kanade je iba 15 percent, pričom v USA je to až 35 percent. Úspora na dani je teda značná,“ vysvetlil Bukov.

Podľa Občanov pre daňovú spravodlivosť takto firmy oberú na daniach americkú vládu až o viac ako 92 miliárd dolárov ročne. Výskumná skupina vo svojej správe zverejňuje nielen praktiky týchto spoločností, ale aj možné návrhy na riešenie.

Prvým problémom je to, že náš zákon má diery, ktoré dovoľujú americkým spoločnostiam predstierať, pre účely nižšieho zdanenia, že sú zahraničnými spoločnosťami. To však existuje len na papieri,“ hovorí správa skupiny.

Podľa Občanov pre daňovú spravodlivosť je zisk zarobený v USA, či už domovskou alebo zahraničnou spoločnosťou, objektom amerických daní. Tieto firmy si však požičiavajú peniaze od svojich zahraničných materských firiem. Tak si spoločnosti presúvajú kapitál z jednej dcérskej spoločnosti do druhej, vďaka čomu sa im podarí obísť zákon.

01 - Modified: 2006-09-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čím žijem
01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-01-24 14:50:02 - Feat.: - Title: FOTO Zabudni na luxusné jachty. Prvá superponorka pre miliardárov má bazén, vínnu pivnicu a kino 03 - Modified: 2023-12-22 16:54:50 - Feat.: - Title: McDonald‘s pri kľúčovej diaľnici čaká konkurencia. Súperiť tu bude s fast foodom KFC 04 - Modified: 2023-08-29 17:26:13 - Feat.: - Title: Burger King musí čeliť žalobe, ktorá tvrdí, že jeho burgery sú príliš malé 05 - Modified: 2023-04-22 11:22:54 - Feat.: - Title: Hodnota majetku ruských miliardárov za posledný rok výrazne stúpla, je ich viac ako pred rokom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:47