StoryEditor

Merkelová chce udržať Grécko v eurozóne. Urobím pre to všetko, vyhlásila

16.06.2015, 19:38
Autor:
TASRTASR
Grécky premiér chce obísť medzinárodných veriteľov a dosiahnuť dohodu priamo s Merkelovou.


Nemecká kancelárka Angela Merkelová urobí všetko, čo je v jej silách, aby udržala Grécko v eurozóne. Ale je na vláde v Aténach a jej veriteľoch, aby vyviedli rokovania o reformách zo slepej uličky a dosiahli dohodu. Vyhlásila to dnes po stretnutí s luxemburským premiérom Xavierom Bettelom v Berlíne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rokovania medzi Gréckom a jeho veriteľmi sa už celé mesiace nehýbu z miesta. Jadrom sporu sú reformy, ktoré majú pomôcť Aténam skonsolidovať dlhy a postaviť ekonomiku na nohy. Grécka vláda obviňuje z neúspechu rokovaní svojich veriteľov a ich údajne nereálne požiadavky, ktoré ešte zhoršia situáciu "obyčajných ľudí v Grécku". Premiér Alexis Tsipras dokonca vyhlásil, že sa veritelia snažia ponížiť grécku vládu, keď na ňu tlačia, aby prijala ďalšie úsporné opatrenia, hoci si ľudia v januári zvolili novú vládu práve pre to, aby zastavila úsporné opatrenia a reformy.

Politická dohoda
Tsipras sa snaží obísť Európsku úniu (EÚ), Európsku centrálnu banku (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF), ktoré zastupujú veriteľov, a vyzval Merkelovú a ďalších európskych lídrov, aby uzavreli s Gréckom "politickú dohodu" a odblokovali mu prístup k zvyšným peniazom v záchrannom balíku.

Ale Merkelová nezaváhala aj vďaka neochvejnej podpore oboch koaličných vládnych strán v Nemecku, upozornila Tsiprasa, že sa musí dohodnúť s inštitúciami.

Podľa nemeckej kancelárky sa však rokovania s Gréckom nepohli ani o kúsok dopredu. Dodala, že sa snaží sústrediť všetku svoju energiu, aby pomohla trojici inštitúcií a Grécku nájsť riešenie.

Grécko hrozí nesplatením dlhu
Tsipras medzitým naznačil, že ak sa jeho vláda s veriteľmi do konca júna nedohodne a nezíska od nich potrebné financie, neuhradí MMF júnovú splátku 1,6 miliardy eur z prvého záchranného balíka, o ktorý Grécko požiadalo v roku 2010. Premiér to vraj naznačil predstaviteľom gréckych opozičných strán, s ktorými sa stretol dnes v parlamente.

Šéf gréckej vlády pritom naďalej odmieta škrty vo výdavkoch štátu a úsporné opatrenia, ktoré požadujú veritelia. Trvá na tom, aby Grécku odpustili časť dlhu.

01 - Modified: 2007-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aké tlačivo potrebujete
01 - Modified: 2023-11-20 11:28:31 - Feat.: - Title: Najväčší vymáhač dlhov na svete. Čína rozvojovým štátom vysáva rezervy, mnohé dlhujú oveľa viac, ako čakali 02 - Modified: 2023-09-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Dražby brzdí neschopnosť štátu. Chceme digitalizáciu a menej špekulantov, tvrdia odborníci z praxe 03 - Modified: 2022-08-02 07:56:24 - Feat.: - Title: Futbalovému klubu na Považí hrozí koniec. Po rekonštrukcii štadióna ich stavebník posiela do konkurzu 04 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 05 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:25