StoryEditor

Slovenskí finančníci sa zamerali na český Ještěd. Chcú investovať 18 miliónov eur

21.10.2015, 19:17
Rokovania prebiehajú už pol roka, finálna dohoda však uzavretá ešte nie je.

Patrí im Tatranská Lomnica, Štrbské Pleso či Špindlerův Mlýn. Teraz má záujem aj o liberecký Ještěd. Slovenská spoločnosť Tatry Mountain Resort (TMR) zvažuje, že si od krajského mesta prenajme lyžiarsky areál a za pol miliardy českých korún (v prepočte vyše 18 miliónov eur) ho zmodernizuje. Postaviť by sa mohla aj nová zjazdovka na Skalku, po ktorej areál nutne volá, píše portál idnes.cz.

"Rokujeme o tom, majú nás v hľadáčiku. Zaujímajú sa o viac stredísk, okrem iného aj o areál v Gruzínsku, alebo o rakúske stredisko, ale ja dúfam, že Liberec u nich nakoniec zvíťazí," prezradil primátor Liberca Tibor Batthyány.

Slovenská spoločnosť, v ktorej má najväčší podiel akcií slovenský miliardár Igor Rattaj, bude iba nájomníkom, aj tak chce ale byť mesto opatrné. Jednu skúsenosť už má za sebou. Pred rokmi mala areál v prenájme firma Snowhill. Tá ale z Ještědu odišla a zostali po nej dlhy vo výške štvrť miliardy českých korún.

Predsedníčka predstavenstva Športového areálu Ještěd Zuzana Kocumová je zatiaľ opatrne optimistická. „Rokovania sú ešte len na začiatku. Myslím, že nás ešte čaká dlhá cesta, predovšetkým je potrebné u niektorých ľudí otupiť nedôveru, ktorá tu vznikla po Snowhille,“ povedala Kocumová.

A zatiaľ sa nevyjadruje príliš ani spoločnosť Tatry Mountain Resort. Podľa informácií MF DNES síce rokovania prebiehajú už pol roka, finálna dohoda ale zatiaľ uzavretá nie je. „Tieto informácie nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť, viac to nechcem komentovať," povedal na otázku MF DNES najväčší akcionár firmy a šéf dozornej rady Igor Rattaj.

Mesto na lyžiarsky areál dopláca desať miliónov ročne

Avšak ještědský areál by podpísaním dohody získal silného investora, ktorý v Liberci chýba. Samotné mesto totiž na areál dopláca ročne desať miliónov českých korún. A aj bývalá lyžiarka Kocumová priznáva, že areál si len ťažko zarobí sám na seba. Na to, aby mal peniaze na opravy či na rozvoj, by musel prispieť len zázrak.

"Areálu by to len pomohlo. Konečne by sa vybudovala aj zjazdovka na Skalku, celá osvetlená a široká. V územnom pláne sa s ňou počíta," hovorí primátor.

Slovenský investor by sa zrejme navyše postaral aj o zázemie tak, aby z Ještědu ľudia neodchádzali hneď potom, čo si zalyžujú. Ale aby tu mali možnosť ďalšieho vyžitia, ktoré by im ponúklo možnosť zostať.

"Prenájom by sa týkal len Ještědu, určite by tá suma za neho nebola príliš vysoká. Myslím, že suma by mohla byť niekoľko miliónov českých korún," doplnil Batthyány.

Primátor: TMR sa Ještěd páči

Ten by bol najradšej, ak by sa spoločnosť rozhodla čo najskôr, aby sa mohlo začať už na jar na Ještěde budovať. "Ještěd sa im páči, stredisko má navyše nadväznosť na ich ďalšie aktivity. Myslím, že za mesiac už by sme mohli vedieť viac," dodal. Areál vo Vesci si chce mesto ďalej ponechať a rozvíjať ho samo. Podľa Batthyányho je tam veľký potenciál.

Rattaj a Tatry Mountain Resort sa už podieľajú na prevádzkovaní najznámejšieho lyžiarskeho strediska v Česku Špindlerův Mlýn v rámci spoločnosti Melida. Tú však okrem TMR spoluvlastnia ďalší tuzemskí podnikatelia, ako napríklad bývalý generálny riaditeľ ČEZ Martin Roman, či spolumajiteľ plzenskej Škody Transportation Michal Korecký. "Akcia Ještěd" má však byť čisto v réžii slovenskej skupiny.

Skupina TMR vznikla v roku 2009 zlúčením a premenovaním niekoľkých tatranských spoločností a za účasti fondov J&T. Postupne skúpila a investovala do najväčších areálov v Tatrách ako je Jasná, Tatranská Lomnica, Starý Smokovec či Štrbské Pleso. Potom pridala hotely, zábavné parky a tiež lyžiarske areály v Poľsku a Česku, kde prevádzkuje areál v Špindlerovom Mlyne.

Igor Rattaj sa tiež nedávno pochválil plánmi získať niektoré z alpských stredísk. Práve on vlastní v skupine približne dvadsať percent akcií, 15 percent vlastnia klientské fondy J&T a k ďalším veľkým investorom patrí slovenský miliardár František Hodorovský. Zhruba štrnásť percent akcií majú drobní akcionári z verejného trhu, akcie firmy sa obchodujú na burze v Česku, na Slovensku a v Poľsku.

01 - Modified: 2007-10-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úroky netreba zvyšovať
01 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 02 - Modified: 2024-03-15 13:34:48 - Feat.: - Title: Najlepší rok v histórii tatranského kolosu. Zvládli nástrahy počasia, karty ešte zamiešajú vodné svety 03 - Modified: 2024-03-13 15:33:22 - Feat.: - Title: Teplotné výkyvy maria lyžiarskym strediskám biznis. Podmienky nie sú až také dramatické, reaguje šéf TMR 04 - Modified: 2024-01-16 14:36:19 - Feat.: - Title: Horský gigant plánuje 20-miliónovú investíciu v Tatrách, postaví luxusné apartmány (+galéria) 05 - Modified: 2024-01-26 15:15:30 - Feat.: - Title: Slovenské veľhory hlásia päť nových projektov. Finančníci a developer J&T si rozdeľujú Tatry
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:14