StoryEditor

Francúzsko potrebuje miliardy na zaplátanie diery v rozpočte

26.02.2013, 07:48
Autor:
TASRTASR

Francúzsko bude v roku 2014 potrebovať ďalších 6 miliárd eur, aby zaplátalo dieru v rozpočte. Tento rok totiž vyprší platnosť dočasného zvýšenia daní, ktoré zaviedla ešte predchádzajúca vláda prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na vyhlásenie ministra pre rozpočet Jérôma Cahuzaca pre rozhlasovú stanicu Europe 1.

Minister pripomenul, že Francúzsko si vzhľadom na súčasný stav verejných financií nemôže dovoliť ignorovať takýto výpadok v rozpočtových príjmoch. Vláda musí preto nájsť nový zdroj príjmov, aby zabezpečila finančnú stabilitu. Dodal, že kabinet zváži spôsoby, ako zvýšiť tok peňazí do štátnej pokladnice, keď bude pripravovať rozpočet na rok 2014.

Francúzsko musí už tento rok prijať opatrenia na konsolidáciu verejných financií. Európska komisia totiž v najnovšej, zimnej prognóze vývoja európskej ekonomiky uviedla, že rozpočtový deficit Francúzska dosiahne tento rok 3,7 % hrubého domáceho produktu (HDP). To je omnoho horší deficit, než sa od Paríža v tomto roku očakáva (3 % HDP).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:55